Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021
Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ O Παγκρήτιος Αθλητικός Σύλλογος (ΠΑΣ) και το περίφημο έργο που επιτελεί…

O Παγκρήτιος Αθλητικός Σύλλογος (ΠΑΣ) και το περίφημο έργο που επιτελεί…

Χαραγμένη ανά τους αιώνες είναι η δυνατή σχέση και η αγάπη των Κρητικών για τα όπλα και μεταδίδεται από γενιά σε γενιά σαν αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης του νησιού. Με κίνητρο λοιπόν την ανιδιοτέλεια, μία παρέα γυμναστών από την Κρήτη μετέτρεψε το πάθος για τα όπλα σε νόμιμο αθλητισμό ιδρύοντας τον Παγκρήτιο Αθλητικό Σύλλογο (ΠΑΣ) το 1992, μόλις αποφοίτησαν και εγκαταστάθηκαν μόνιμα πια στο Ηράκλειο.
Στο «τιμόνι» του ΠΑΣ

pas-photo-2Ο Παγκρήτιος Αθλητικός Σύλλογος δικαίως ανήκει στους πιο δυναμικούς και ταχέως αναπτυσσόμενους σκοπευτικούς συλλόγους της Ελλάδας μιας και στο ‘τιμόνι’ του βρίσκονται άνθρωποι που πραγματικά προσφέρουν στο σύλλογο. Πρόεδρος μέχρι και σήμερα είναι ο Μαρκογιαννάκης Ιωσήφ, αλλά η ομάδα των πρωτεργατών αποτελείται από τον Μαρκογιαννάκη Ανταλκίδα, ο οποίος είναι προπονητής και κριτής του συλλόγου, τους εκπαιδευτές και κριτές Ματαλλιωτάκη Ιωάννη και Γεροθανάση Νικόλαο και τέλος τις Σαμιώτη Όλγα και Κοτρώνη Μαρία που εκτελούν χρέη γραμματείας.

Τα πέντε τελευταία χρόνια η παρέα μεγάλωσε, καθώς προστίθενται ο προπονητής – κριτής Κοσκινάς Γιώργος, οι εκπαιδευτές – κριτές Λαμπράκης Κων/νος και Μαρκάκης Μανώλης , Τυμπακιανάκης Παναγιώτης, Χατζηδάκης Φίλιππος, Χριστόπουλος Γιώργος και στη γραμματειακή υποστήριξη η Κολοβού Εύα. Το κλίμα που επικρατεί στον πρώτο ηρακλειώτικο σκοπευτικό σύλλογο είναι άκρως φιλικό και θα μπορούσε με άνεση να χαρακτηριστεί έως οικογενειακό, αφού βασικός στόχος της παρέας δεν είναι οι υψηλές επιδόσεις αλλά να περνάει ευχάριστα και να «παίζει», όπως χαρακτηριστικά λένε στην Κρήτη το ρίξιμο σφαίρας.

Όλοι καλοδεχούμενοι!

Ο Παγκρήτιος Αθλητικός Σύλλογος απαριθμεί 2000 αθλούμενα μέλη που για τη χρονιά του 2012 ήταν τα 500 περίπου ενεργά. Αναπτύσσει παράλληλα και με αξιώσεις και τις τρεις κατευθύνσεις της σκοποβολής (σταθερό στόχο, πήλινο στόχο και πρακτική σκοποβολή) σε όλα τα αγωνίσματα που αυτά περιλαμβάνουν καλύπτοντας όλες τις κατηγορίες, ανδρών, γυναικών, εφήβων, νεάνιδων και παίδων. Πόσο μάλλον όταν ο σκοπευτικός σύλλογος απευθύνεται σε όλους τους φίλους της σκοποβολής τόσο σε ‘χομπύστες’, όπως χαρακτηριστικά μας αναφέρει, όσο και σε πρωταθλητές όλων των κατηγορίων, των φύλων και εθνικοτήτων. Στον ΠΑΣ φιλοξενούνται αθλητές από τις βαλκανικές χώρες, όπως είναι η Βουλγαρία, η Αλβανία και η Ουκρανία, καθώς και τη Ρωσία και Γερμανία.

Η ανάπτυξη του Παγκρήτιου

pas-photo-3Ο πρώτος αγώνας του ΠΑΣ στα αεροβόλα όπλα πραγματοποιήθηκε με όπλα που είχε δανειστεί από την Πανελλήνια Σκοπευτική Εταιρεία (ΠΣΕ) το έτος 1993 κάνοντας το αθλητικό ντεμπούτο του στο σκοπευτήριο της Καισαριανής. Δύο χρόνια αργότερα, ήρθε και ο πρώτος αγώνας στα πυροβόλα όπλα, και συγκεκριμένα στα πιστόλια των 25 μέτρων, όπου και πάλι ο κρητικός σκοπευτικός σύλλογος αναγκάστηκε να δανειστεί όπλα από το Σκοπευτικό Σύλλογο «Αθηνά» χρησιμοποιώντας το πεδίο βολής της Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού Ηρακλείου στις Γούβες του Δήμου Χερσονήσου.

Ο σκοπευτικός σύλλογος μέσα σε λίγα μόλις χρόνια λειτουργίας και με αφορμή την Πανεπιστημιάδα του 2002  κατάφερε να αποκτήσει το δικό του σκοπευτήριο αεροβόλων όπλων στη Νέα Αλικαρνασσό με 13 διαθέσιμες θυρίδες για βολή και με χρησιδανεισμό εκ μέρους της ΣΚ.Ο.Ε. έχει στην κατοχή του τον απαραίτητο μηχανοκίνητο εξοπλισμό. Στις αρχές του χρόνου είχε τη χαρά να εγκαινιάσει ένα νέο μικρό στολίδι, ένα πλήρως εξοπλισμένο σκοπευτήριο αεροβόλων 12 θέσεων στο Παγκρήτιο Στάδιο, ώστε να συμβάλλει ακόμα πιο πολύ στη διάδοση της σκοποβολής.

Ο Παγκρήτιος Αθλητικός Σύλλογος δεν σταματά εκεί, αφού ικανοποιεί και τους φίλους των πυροβόλων μιας και έχει στην ιδιοκτησία του σκοπευτήριο 20 θέσεων για τα πυροβόλα των 25 μέτρων στην Πλώρα του Δήμου Γόρτυνας στη Μεσσαρά που κατασκευάστηκε το 1999 με ιδίους πόρους και επίτευγμα του συλλόγου αποτελεί η τοποθέτηση μηχανών περιστροφής στόχων πάλι με ιδίους πόρους, έχοντας τη δυνατότητα να διοργανώνει αγώνες Α’ κατηγορίας. Όσον αφορά τα αγωνίσματα των 25μ., 50μ. και 300μ. τόσο στα τυφέκια όσο και τα πιστόλια χρησιμοποιεί το πεδίο βολής ΣΕΑΠ Γουβών. Στη διάθεσή του έχει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για να πραγματοποιεί με τις δικές του δυνάμεις αγώνες και προπονήσεις, όπως αεροβόλα πιστόλια και τυφέκια, πυροβόλα πιστόλια και πυροβόλα τυφέκια για τα αγωνίσματα των 300μ. και των 50μ., ένα μηχάνημα εκπαίδευσης RIKA, μία ρομποτική μηχανή τραπ και δύο μηαχνές μηχανές σκητ.

Ακόμα μία πρωτοπορία θα γραφτεί στο βιβλίο του ΠΑΣ, μιας και από το 2006 αναπτύσσει το άθλημα της τοξοβολίας με επιτυχία και σε συνεργασία με την ΕΦΟΤ και τον Γ.Σ.Αθλοκίνηση, συμμετέχοντας και διοργανώνοντας αγώνες τοξοβολίας που μέχρι τότε ήταν παντελώς άγνωστο το άθλημα στην Κρήτη.

Συνεργασία και εκδηλώσεις

Ο πολυμήχανος κρητικός σκοπευτικός σύλλογος ΠΑΣ καθιέρωσε τους ετήσιους αγώνες στα τυφέκια 300 μέτρων, που διοργανώθηκαν για πρώτη φορά το 2005, σε συνεργασία με τη Νομαρχία του Ηρακλείου. Μάλιστα για πρώτη φορά το 2006 συμμετείχαν και γυναίκες. Έκτοτε μετατράπηκε σε θεσμό, πραγματοποιώντας τους αγώνες φέτος για ένατη συνεχή χρονιά. Παράλληλα, με το Δήμο Ηρακλείου συνδιοργανώνει αγώνες αεροβόλων όπλων, που από το 2007 έχουν αναβαθμιστεί σε αγώνες κατάταξης Α’ κατηγορίας.

Ο Παγκρήτιος εκτός από την αγωνιστική του δραστηριότητα, κινητοποιείται για τη διάδοση του αθλήματος με επιδείξεις και παρουσιάσεις σε σχολεία, ομάδες, προσκόπους και πολιτιστικούς συλλόγους καθώς πραγματοποιεί και εκδηλώσεις σε Δήμους και γραφεία φυσικής αγωγής.

Οι σκοπευτές και σκοπεύτριες του συλλόγου με τις καλύτερες επιδόσεις συμμετέχουν με δαπάνες του συλλόγου σε αγώνες σταθερού και πήλινου στόχου, αλλά και πρακτικής σκοποβολής σε όλη την Ελλάδα. Μερικές διοργανώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ανά τη χώρα συμμετέχοντας ο Παγκρήτιος αθλητικός σύλλογος είναι στη Μάνη, στους αγώνες Δυρού, στα «Μπιζάνεια» των Ιωαννίνων, στα «Λεωνίδεια» της Σπάρτης, σε αρκετούς πανελλήνιους αγώνες σε Αθήνα, Βόλο, Θεσσαλονίκη και Καβάλα, και δίνοντας πάντα το παρόν σε αγώνες που διοργανώνει η Κρήτη, όπως η «Μάχη της Κρήτης» στα Χανιά, σε αγώνες του Ρεθύμνου και της Σητείας.

Με όπλα τη ψυχή & το μεράκι

pas-photo-4

Επιδίωξη του Παγκρήτιου Αθλητικού Συλλόγου για τη φετινή σκοπευτική χρονιά είναι η συμμετοχή σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, όπου έχουν το δικαίωμα να αγωνιστούν και αθλητές χωρίς απαραίτητα υψηλές επιδόσεις. Βασικός στόχος, όπως μας λέει η ψυχή του συλλόγου, Μαρκογιαννάκης Ανταλκίδας, «είναι η προσέλκυση μικρών παιδιών στο άθλημα, το οποίο παρέχει μέλλον, ανάπτυξη και στη συνέχεια η μετατροπή και διοχέτευση της αγάπης και της τρέλας των Κρητικών για τα όπλα, σε καθαρά αθλητική χρήση και σκοπούς, βγάζοντας ακόμα και πρωταθλητές κόσμου».

Οι άνθρωποι του σκοπευτικού συλλόγου περνάνε το μήνυμα στους σκοπευτές και σκοπεύτριες ότι δεν έχει σημασία η νίκη, αλλά η συμμετοχή στον αγώνα με σύνθημα ότι «τίποτα δεν είναι αδύνατο όταν υπάρχει ψυχή, συνεργασία, μεράκι και φιλική ατμόσφαιρα». Το πλεονέκτημα του ΠΑΣ είναι ότι παρέχει τις γνώσεις, τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις του σε νέους ανεξαρτήτου συλλόγου, βοηθώντας απλά στην εξάπλωση της σκοποβολής σε νεοσύστατους συλλόγους της Κρήτης.

Ιστορία με επιτυχίες

pas-photo-5Ο σκοπευτικός σύλλογος έχει αυτάρκεια σε προπονητές, εκπαιδευτές και κριτές σε όλα τα αγωνίσματα της σκοποβολής και επιπρόσθετα αποκόμισε και την πολύτιμη εμπειρία της παρουσίας στους ολυμπιακούς και παραολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004, μέσω του προπονητή – εκπαιδευτή και διεθνή κριτή Μαρκογιαννάκη Ανταλκίδα στο αγώνισμα του κινούμενου στόχου στα 10 μέτρα.

Μιλώντας με δεδομένα, παρακάτω αναφέρονται οι επιτυχίες του ΠΑΣ για το έτος του 2012:
1ος σύλλογος στους 174 συλλόγους  της δύναμης της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Ελλάδας πανελληνίως με 465 ενεργούς σκοπευτές
1ος πανελληνιονίκης σύλλογος στους 52 συλλόγους που συμμετέχουν σε πανελλήνιους αγώνες με 92 συμμετοχές
1ος σύλλογος στους 174 συλλόγους πανελληνίως με 3095 συμμετοχές αγώνων
1ος σύλλογος στους 52 συλλόγους που συμμετέχουν σε πανελλήνιους αγώνες  με 532 βαθμούς
1ος σύλλογος στους 24 συλλόγους πανελληνίως
3 Πανελλήνια ρεκόρ:
α) πανελλήνιο ρεκόρ ατομικό πιστολιού ταχύτητας ανδρών με τον Μπινυχάκη Κωνσταντίνο με επίδοση 570/600,
β) πανελλήνιο ρεκόρ ομαδικό του πιστολιού ταχύτητας ανδρών με τους Μπινυχάκη Κώστα, Μαρκάκη Μάνο, Μαρκογιαννάκη Ανταλκίδα με 1622/1800,
γ) πανελλήνιο ρεκόρ ομαδικό του πιστολιού ταχύτητας εφήβων με τους Παπαδογιωργάκη Κώστα, Χριστόπουλο Γιώργο, Τυμπακιανάκη Παναγιώτη με 1403/1800

Επόμενοι στόχοι
Εκφράζοντας ο Μαρκογιαννάκης Ανταλκίδας τους στόχους για τη σκοπευτική χρονιά 2013-2014, διαπιστώσαμε το ζήλο και την αφοσίωση που μεταδίδει για το μέλλον της σκοποβολής. Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι του ΠΑΣ είναι:
  • pas-photo-6Η κατασκευή ολοκληρωμένων σκοπευτικών εγκαταστάσεων πυροβόλων και αεροβόλων όπλων με γήπεδα τοξοβολίας σε χώρο του συλλόγου, στις Αρχάνες, 15χλμ έξω από την πόλη του Ηρακλείου
  • Η οργάνωση ομάδων πήλινου στόχου στις κατηγορίες ανδρών, γυναικών, εφήβων και νεανίδων στο σκητ, τραπ και διπλό τραπ
  • Διοργάνωση ομάδων πρακτικής σκοποβολής με καραμπίνες και λειόκανο
  • Η διοργάνωση σεμιναρίων για τη σκοποβολή σε συνεργασία με φορείς του νομού
  • Η διοργάνωση αγώνων σκοποβολής αεροβόλων όπλων σε σχολεία του νομού, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, αλλά και στην υπόλοιπη Κρήτη
  • Η λειτουργία και ανάπτυξη του κινούμενου στόχου των 10 – 50 – 100 μέτρων στο Ηράκλειο με τη βοήθεια της ΣΚ.Ο.Ε. και της ΣΕΑΠ Ηρακλείου
Ευχαριστίες

Ο Παγκρήτιος Αθλητικός Σύλλογος θα ήθελε να ευχαριστήσει για τη σημαντική βοήθεια που έχουν προσφέρει, το Γιάννη Κουράκη ως Υφυπουργός Αθλητισμού, το Δήμο Νέας Αλικαρνασσού με τον Δήμαρχο Σισαμάκη Βαγγέλη και τον Αθλητικό Οργανισμό Δήμου Νέας Αλικαρνασσού.

Ακόμα τον Δήμο Ηρακλείου με τον Δήμαρχο Κουράκη Γιάννη και το Δημοτικό Αθλητικό Οργανισμό Δήμου Ηρακλείου, τη Νομαρχία Ηρακλείου και τη Βαγγελιώ Σχοιναράκη, την Περιφέρεια Κρήτης, την Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου όσον αφορά τα χαρτιά και τις άδειες των σκοπευτών.

Επίσης, την ΣΕΑΠ Ηρακλείου για την παραχώρηση του Πεδίου Βολής ΣΕΑΠ, την Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδας,  την κοινοπραξία  ΑΝΕΚ – SUPERFAST για τη μετακίνηση των αθλητών, το κατάστημα ΑΠΟΔΡΑΣΗ (Ματαλλιωτάκης Ιωάννης) για τη χορήγηση φυσιγγίων στις αγωνιστικές ομάδες του συλλόγου.

Δημοσιεύθηκε στο τεύχος 9 του περιοδικού Shooters, Σταθερού και Πήλινου Στόχου.