Ένωση Δικαστών για Ράικου

Ένωση Δικαστών για Ράικου: Καθημερινό φαινόμενο η απόπειρα αναχαίτισης του έργου μας
Την έντονη ανησυχία της εκφράζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για τα φαινόμενα στοχοποίησης δικαστών και εισαγγελέων, με αφορμή την παραίτηση της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου.
Η Ε.Δ.Ε. «χωρίς να γνωρίζει τις λεπτομέρειες και τη βασιμότητα των καταγγελιών που έρχονται στο φως της δημοσιότητας», διαπιστώνει «εντούτοις ένα θεσμικό έλλειμμα».
Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:
«Με αφορμή τον θόρυβο που δημιουργήθηκε σχετικά με την εισαγγελέα Διαφθοράς, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει ακόμα μια φορά την έντονη ανησυχία της για το καθημερινό πλέον φαινόμενο της απόπειρας αναχαίτισης του έργου των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, με τη δημόσια στοχοποίησή τους.
Είμαστε βέβαιοι ότι η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει μία και μόνη οδός για την απονομή της Δικαιοσύνης στη χώρα: να αφεθούν οι Δικαστές και οι Εισαγγελείς να ασκήσουν το έργο τους απρόσκοπτα και σύμφωνα με το Σύνταγμα, το νόμο και τη συνείδησή τους.
Η Ε.Δ.Ε., χωρίς να γνωρίζει τις λεπτομέρειες και τη βασιμότητα των καταγγελιών που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, διαπιστώνει εντούτοις ένα θεσμικό έλλειμμα.
Η αντίφαση μεταξύ της συνταγματικής κατοχύρωσης της ανεξαρτησίας του δικαστικού λειτουργού και της δυνατότητας άσκησης αθέμιτων πιέσεων προς αυτόν μέσω της στρατευμένης σε οικονομικο-πολιτικά συμφέροντα δημοσιογραφίας αποτυπώνει πλήρως τη σημερινή πραγματικότητα.
Η Ένωσή μας έχει ζητήσει πολλές φορές μια επαρκή και αποτελεσματική θεσμική προστασία για τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς που επιτελούν το καθήκον τους.
Η ανάληψη της σχετικής πρωτοβουλίας συζήτησης του προβλήματος και εξεύρεσης λύσης ανήκει στην πολιτική εξουσία, η οποία οφείλει τώρα να ενεργοποιηθεί.
Η συμβολή της Ε.Δ.Ε. στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Τέλος, ζητούμε από τους Έλληνες πολίτες να απομονώνουν και να καταδικάζουν τέτοιες πρακτικές, να μην υποκύπτουν στη λογική του μιθριδατισμού και της ισοπέδωσης των πάντων».