To 8% των φορολογουμένων πληρώνει το 70% των φόρων!

30

Το παράλογο φορολογικό τοπίο στην Ελλάδα αποκάλυψε παλαιότερη έρευνα της διαΝΕΟσις που επικαιροποιήθηκε και παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση του ΣΕΒ.

  • Από το 1975 μέχρι και το 2015 ψηφίστηκαν 250 φορολογικά νομοθετήματα και τροπολογίες, μαζί με άλλους 3.450 νόμους και 115.000 υπουργικές αποφάσεις
  • Το ελληνικό Δημόσιο χάνει ετησίως έως και 16 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο αποτελεί το 32% των συνολικών ετήσιων εσόδων του κράτους.

Περίπου 120.000 φορολογούμενοι στην Ελλάδα καταβάλλουν φόρους ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Από αυτούς περίπου 42.000 (δηλαδή 8% του συνόλου) καλούνται να πληρώσουν το 69% της φορολογίας φυσικών προσώπων.

Αυτοί καλούνται να πληρώσουν τα επίχειρα της εκτεταμένης φοροδιαφυγής, αλλά και της υπέρογκης αύξησης της φορολογίας.

Σύμφωνα με τη διαΝΕΟσις, οι αυτοαπασχολούμενοι ρέπουν προς τη φοροδιαφυγή και συγκεκριμένα ο ιατρικός κλάδος, ο κατασκευαστικός, ο εκπαιδευτικός, ο παροχής λογιστικών- χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και ο παροχής νομικών υπηρεσιών βρίσκονται ψηλά στην πυραμίδα της φοροδιαφυγής.

Η αναποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η υπερφορολόγηση, η πολυνομία, οι χιλιάδες αποφάσεις και εγκύκλιοι συνθέτουν τις αιτίες της φοροδιαφυγής, η οποία δυστυχώς παρά τα σκληρά μέτρα των τελευταίων χρόνων δεν μετριάζεται. Οι βασικοί παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση και στην εξέλιξη της φοροδιαφυγής πρέπει να αναζητηθούν στη φορολογική πολιτική και στο πολιτικό περιβάλλον της χώρας εν γένει.

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook