Παιδί και Θέατρο

Γράφει η Τένια Σταμπούλου

Η συμβολή του θεάτρου στην ανάπτυξη του παιδιού θα έλεγα πως είναι εντυπωσιακή.

Είναι βέβαιο πως το θέατρο προωθεί την ολοκλήρωση της προσωπικότητας του παιδιού και πέρα από αυτό συντελεί στην ψυχική και πνευματική του ανάπτυξη. Η εξοικείωση του μπορεί να γίνει από πολύ νωρίς είτε παρακολουθώντας παραστάσεις θεάτρου, κουκλοθεάτρου, είτε συμμετέχοντας σε αυτές μέσα από τις θεατρικές παραστάσεις που πραγματοποιούνται σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία.

Ακόμα και με την ερμηνεία ενός μικρού ποιήματος το παιδί παίρνει ” το βάπτισμα του πυρός” από το βήμα της ερμηνείας και της εκτέλεσης. Από πολύ μικρά είναι σε ρόλους, αναπαριστούν, αυτοσχεδιάζουν, μιμούνται. Τα πλεονεκτήματα είναι πάρα πολλά και σημαντικά. Βοηθά στη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών. Αποδεσμεύει τη φαντασία τους. Μέσα από αυτό βλέπουμε ότι υπάρχουν κι άλλες μορφές έκφρασης (όπως αυτή της γλώσσας του σώματος).

Με το να δει ή να συμμετάσχει σε μια παράσταση αναπτύσσει την κοινωνικότητα του, μοιράζεται αυτό που βλέπει ή κάνει με άλλους γύρω του, και είναι μια συλλογική δουλειά. Ερεθίζεται αισθητικά από τα σκηνικά, τα κουστούμια, και όσο περισσότερα ερεθίσματα δέχεται αποκτά και περισσότερο κριτικό πνεύμα για το τι του αρέσει, τι όχι, και για πιο λόγο.

Οι καλές θεατρικές και μουσικές παραστάσεις είναι ένα ισχυρό διδακτικό εργαλείο. Για το λόγο αυτό μην ξεχνάτε να βάλετε τις θεατρικές παραστάσεις στη ζωή των παιδιών σας. Ακόμα μπορείτε στο σπίτι αντί να διαβάζετε συνέχεια παραμύθια, να παίζετε κι ένα κουκλοθέατρο.

Είναι μια “ζ ω ν τ α ν η   τε χ ν η “.