Εκδήλωση–Διάλογοςμεθέμα: “Η ελληνική γεωπολιτική ταυτότητα:η σημασία της Κρήτης’’.

            TοΤμήμα “KRHTH-ΚΝΩΣΟΣHJ-11” της AHEPA (ΑΧΕΠΑ) HELLAS, με αφετηρία το βιβλίο “Ποιοι Είμαστε; Γεωπολιτική της ελληνικής ταυτότητας”, διοργανώνειεκδήλωση-διάλογο, την Πέμπτη 23η Φεβρουαρίου 2017 στις 8.00 μ.μ.,στη δημοτική αίθουσα της οδού Ανδρόγεω 2, με θέμα:“Η γεωπολιτική της ελληνικής ταυτότητας: η σημασία της Κρήτης”.

            Συνομιλούν: ο συγγραφέας του βιβλίου, καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης,Γεώργιος-Στυλιανός Πρεβελάκης και ο δημοσιογράφος Αντώνης Παπαγιαννίδης.

            Απέναντι στη διάχυτη απαισιοδοξία των ημερών, ο Γεώργιος Πρεβελάκηςαντιπαραθέτει μια διαφορετική οπτική για τον Ελληνισμό.Είναι άραγε ο Ελληνισμός καταδικασμένος, όπως φαίνεται να δείχνουν η οικονομική κρίση και οι δημογραφικές προοπτικές; Μια ευρύτερη θεώρηση επιτρέπει, ίσως, κάποια διαφορετική πιο αισιόδοξη προοπτική.

            Με την παγκοσμιοποίηση, το γεωπολιτικό περιβάλλον αλλάζει ριζικά και ταχύτατα. Παλιές μορφές κοινωνικής και πολιτικής οργάνωσης, όπως οι τοπικές παραδόσεις, η οικογένεια, η διασπορά και οι θρησκευτικοί θεσμοί αναβιώνουν, αμφισβητώντας ή υποκαθιστώντας εν μέρει τις κρατικές και εδαφικές δομές. Μπορούν οι εξελίξεις αυτές να αναβαθμίσουν εκ νέου τον Ελληνισμό; Η δυσκολία να εκσυγχρονιστούμε μπορεί, ενδεχομένως, να διαβαστεί και θετικά: μήπως, δηλαδή, η “υστέρηση” αυτή μάς διευκολύνει να προσαρμοστούμε και να διαπρέψουμε στη νέα παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα; Ποια πολιτικά συμπεράσματα πρέπει να αντλήσουμε από την ανάλυση αυτή;

            Μήπως, τέλος, εξετάζοντας τις ιστορικές κρητικές εμπειρίες, μπορούμε να διαγνώσουμε έναν πρωτοποριακό ρόλο της Κρήτης στην προσπάθεια του Ελληνισμού να ανανεωθεί, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νέας εποχής;

            Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου, του “ΚΡΗΤΗ TV”, των Εκδόσεων “ΚΕΡΚΥΡΑ/ECONOMIA ” και του βιβλιοπωλείου “ΔΟΚΙΜΑΚΗΣ” και είναι ανοιχτή σε όσους επιθυμούν να παρευρεθούν.