Ο Πρόεδρος του ΟΛΗ Απόλλωνας Φιλιππής στο endospolis

O Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου κος. Aπόλλωνας Φιλιππής μίλησε στο endospolis για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Λιμένας Ηρακλείου, τις προτεραιότητες που έχει θέσει για την ανάπτυξη- αναβάθμιση του ΟΛΗ καθώς και το ρόλο που μπορεί να παίξει η κυβέρνηση στην ανάπτυξη των λιμανιών μαζί με την ελληνική ναυτιλία- κρουαζιέρα, έχοντας   στόχο πάντα την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ερώτ. Δώστε μας στοιχεία ή μια γενική εικόνα για το πώς έκλεισε η κίνηση στο λιμάνι του Ηρακλείου την καλοκαιρινή περίοδο. (το 2016)

Απάντ.Το 2016    έκλεισε  συνολικά  με θετικό πρόσημο,  σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε   για τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων  και επιβατών στο λιμάνι του Ηρακλείου.

 Παρατηρήθηκε   αύξηση επιβατών    περίπου 10%   και αυτό γιατί τα πλοία που προσέγγιζαν το λιμάνι μετέφεραν  περισσότερους επιβάτες.

Παράλληλα,  με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 14 & 15 Νοεμβρίου, η δοκιμαστική HomePort προσέγγιση του κρουαζιερόπλοιου AIDAAURA, της εταιρείας AIDACruises -μέλος της COSTACruisesGroup, η οποία έχει προγραμματίσει homeport προσεγγίσεις για το 2017.

Επίσης, η εταιρεία TUI Cruises, μέλος του τουριστικού κολοσσού TUI AG, αποφάσισε την πραγματοποίηση προσεγγίσεων HomePort  για το φθινόπωρο του 2017.

Ερώτ.Πόσα κρουαζιερόπλοια αναμένεται να δέσουν στο λιμάνι μας το χειμώνα;

Απάντ. Συνήθως το χειμώνα έχουμε λίγες προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων. Αυτό είναι κάτι που θέλουμε να το αλλάξουμε, ώστε να προσελκύσουμε περισσότερα κρουαζιερόπλοια. Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα  σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση μας και για τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων  για το 2017.

Ερώτ.Ποια τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Λιμένας Ηρακλείου και τι προτίθεστε να κάνετε από τη θέση σας για την επίλυση τους;

Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου αντιμετωπίζει αρκετά και χρόνια προβλήματα.Ενδεικτικά:

α) Λειτουργία Εμπορικού Λιμένα ( Παλαιός Μηχανολογικός   εξοπλισμός ).

Έχουν γίνει οι απαραίτητες προτάσεις στο Υπουργείο Ναυτιλίας για την προμήθεια  νέου μηχανολογικού εξοπλισμού.

β) Κτιριακές Εγκαταστάσεις ( Εγκατάλειψη των κτιρίων για χρόνια ).

 Έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία αποτύπωσης των κτιρίων, τακτοποίησής τους, για την παραπέρα  αξιοποίηση τους.

γ) Έλλειψη προσωπικού.

Είμαστε σε αναμονή της δημοσίευσης προκήρυξης από το ΑΣΕΠ για την κάλυψη 14 θέσεων  μόνιμου προσωπικού.

Ερώτ.Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε θέσει για την ανάπτυξη- αναβάθμιση του ΟΛΗ; Θα δούμε να γίνονται νέα έργα στο Λιμάνι Ηρακλείου;

Απάντ.Με προγραμματισμό και συντονισμό προχωράμε σε συνολική αναβάθμιση του λιμανιού καθώς και των παρεχομένων υπηρεσιών σε όλους τους τομείς. Οι προτεραιότητες μας είναι πολλές. Αναφέρω:

1.Η επικαιροποίηση του Προγραμματικού Σχεδίου Λιμένος Ηρακλείου ( ΜΑΣΤΕΡ ΠΛΑΝ) και στη συνέχεια χρηματοδότηση –υλοποίηση του.

  1. Αξιοποίηση και ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων.

3. Προμήθεια  νέου  μηχανολογικού εξοπλισμού για την αναβάθμιση του Εμπορικού τμήματος

4 .  Βελτίωση υποδομών και παρεχομένων υπηρεσιών στην κρουαζιέρα.

Όσον αφορά τα έργα:

  1. «Εκσκαφή του πυθμένα στο Βορειοδυτικό τμήμα λιμένος Ηρακλείου».( έχει ξεκινήσει το έργο)
  2. «Επισκευή Οδοστρώματος Χερσαίας Ζώνης λιμένος Ηρακλείου».( έχει  ξεκινήσει το έργο)
  3. «Επισκευή έξαλλου τμήματος Προσήνεμου Μόλου Λιμένος Ηρακλείου». (βρισκόμαστε στο στάδιο υπογραφής της σύμβασης)
  4. «Επισκευή – Συμπλήρωση θωράκισης Προσήνεμου Μόλου Λιμένος Ηρακλείου». (βρισκόμαστε στο στάδιο υπογραφής της σύμβασης)

Η   υλοποίηση των προαναφερόμενων έργων θα  συμβάλλει  τα μέγιστα τόσο στην ασφάλεια των πλοίων,  όσο και στην ασφάλεια των  διερχομένων επιβατών και χρηστών του λιμένα. Επίσης θα αναβαθμιστεί ο προσήνεμος μόλος και  θα εξασφαλισθεί η προστασία του.

organismos-1

Ερώτ. Υπάρχουν Ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία θα συμμετέχει ο ΟΛΗ και τι όφελος θα έχουμε από αυτά;

Απάντ.Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε. στα πλαίσια του προγράμματος συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020 το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), συμμετείχε στην υποβολή πέντε προτάσεων με ισάριθμα εταιρικά σχήματα. Οι δικαιούχοι και από τις δύο συμμετέχουσες χώρες με την υποβολή αυτών των προτάσεων στοχεύουν στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και της ασφάλειας στις θαλάσσιες μεταφορές καθώς και τη βελτίωση της από κοινού διαχείρισης κινδύνων από φυσικές, τεχνολογικές και ανθρωπιστικές καταστροφές.

Επίσης έχει συμμετοχή σε δύο προτάσεις στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος Interreg V-B Αδριατική-Ιόνιο 2014-2020, με έμφαση να έχει δοθεί στην ανάπτυξη και βελτίωση των συστημάτων μεταφορών και ολοκληρωμένων υπηρεσιών καθώς και στην ενίσχυση της ικανότητας σε διακρατικό επίπεδο αντιμετώπισης περιβαλλοντικής ευπάθειας στην περιοχή του Ιόνιου και της Αδριατικής.

Όλες οι παραπάνω προτάσεις έχουν περάσει  επιτυχώς από το πρώτο στάδιο αξιολόγησης που αφορούσε τη πληρότητα του φακέλου/δικαιολογητικών και περιμένουμε την τελική αξιολόγηση για χρηματοδότηση τους επόμενους μήνες.

Ερώτ.Είστε ικανοποιημένος από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;

Είναι  γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας σε μία περίοδο πρωτόγνωρη για την κοινωνία μας. Διαλυμένος  ο παραγωγικός ιστός, υψηλή ανεργία, κοινωνική εξαθλίωση, πτωχευμένη οικονομία, παθογένειες χρόνων.

Αυτά  κληροδότησαν οι μεταπολιτευτικές  κυβερνήσεις στη σημερινή κυβέρνηση.

Είμαι ικανοποιημένος από την κυβέρνηση, παρά τα τυχόν  λάθη, αδυναμίες ή καθυστερήσεις γιατί γίνονται πολλά πράγματα που στόχο έχουν να βγάλουν την κοινωνία μας από την κρίση με διαφάνεια, δημοκρατία και δικαιοσύνη και κυρίως με την κοινωνία όρθια.

Ερώτ.Τι θεωρείται ότι χρειάζεται η ελληνική ναυτιλία- κρουαζιέρα για να αναπτυχθεί περαιτέρω;

Απάντ.Η Ελληνική Ναυτιλία που βρίσκεται στην πρώτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί και πρέπει να βοηθήσει σε συνεργασία με την   ελληνική κυβέρνηση στην ανάπτυξη των λιμανιών, στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Επίσης , όσον αφορά την κρουαζιέρα ένας καλύτερος συντονισμός όλων των εμπλεκομένων, σε συνεργασία με την νεοσυσταθείσα Εθνική Συντονιστική  Επιτροπή Κρουαζιέρας μπορεί να δώσει νέα ώθηση στον τομέα αυτό.