Αξιολόγηση – EWG: “Κρίσιμες οι επόμενες μέρες”

Στο συμπέρασμα ότι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι ακόμα δυνατή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου κατέληξε το EuroWorking Group που έγινε στις Βρυξέλλες, το βράδυ της Πέμπτης, 09.02.2017. Παρ’ όλα αυτά, πηγές ανέφεραν δεν έγινε αναλυτική συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα…

Όλα αυτά συνηγορούν στο συμπέρασμα πως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχει ακόμη… δρόμο και ενώ το ότι ΔΝΤ και Ευρωπαίοι έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις σχετικά με το τί πρέπει να γίνει στην ελληνική οικονομία, φαίνεται πως ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα ζήτημα: τα προληπτικά μέτρα που ζητούν να ψηφίσει η Ελλάδα για μετά το 2018!

Αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε μετά το EuroWorking Group ότι είναι προϋπόθεση για το κλείσιμο της αξιολόγησης η ψήφιση των προληπτικών μέτρων για το 2018! Ο ίδιος τόνισε πως η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της, εκτός από τα προληπτικά μέτρα θα πρέπει να περιλαμβάνει το δημοσιονομικό κενό του 2018, τα εργασιακά και το στόχο του πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ μετά το τέλος του προγράμματος!

Όλα αυτά ενώ έρχεται και μια ακόμη ψυχρολουσία από το πρακτορείο Bloomberg, που αποκαλύπτει ότι οι δανειστές ετοιμάζουν την πρόταση για τα μέτρα που ζητούν ώστε να κλείσει η αξιολόγηση. Και αυτή θα περιλαμβάνει τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ, δηλαδή 3,6 δισ., τα οποία θα εφαρμοστούν -εφόσον χρειαστεί- μετά το 2018! Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα, η επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα μπορεί να εξαρτηθεί από την απάντηση της κυβέρνησης στην πρόταση αυτή.

Πότε θα επιστρέψουν οι Θεσμοί

Πηγές της ευρωζώνης σχολίαζαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως οι επόμενες μέρες είναι «κρίσιμες», ωστόσο, εάν υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ των θεσμών και πολιτική βούληση από την Ελλάδα, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα και μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού είναι τεχνικά δυνατή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου. Όπου… πολιτική βούληση μάλλον εννοούν τη νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων…

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup του Φεβρουαρίου, αλλά σημειωθεί σημαντική πρόοδος, το ζήτημα θα παραπεμφθεί στην επόμενη συνεδρίαση (20 Μαρτίου), με αυξημένη όμως την πιθανότητα το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών και ενδεχόμενες αναταράξεις στις αγορές να δυσκολέψουν περαιτέρω την επίτευξη συμφωνίας…

Και ο… πόλεμος ΔΝΤ – Ευρωπαίων καλά κρατεί

Νωρίτερα, το ΔΝΤ έδωσε την δική του απάντηση στον Κλάους Ρέγκλινγκ για το ελληνικό χρέος, με τον εκπρόσωπο του Ταμείου, Τζέρι Ράις, να επιμένει στην ρητορική περί νέων μέτρων, δίνοντας επίσης διευκρινίσεις σχετικά με το κατά πόσο η εκλογή Τραμπ θα επηρεάσει τις εξελίξεις.

Συγκεκριμένα τόνισε πως “δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι ενδεχόμενη αλλαγή του Αμερικανού εκπροσώπου στο διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα επηρεάσει τη θέση μας για την Ελλάδα“.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στην ενημέρωση των διαπιστευμένων ανταποκριτών, τόνισε πως δεν γνωρίζει πότε θα επιστρέψει η αποστολή του ΔΝΤ και η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου στην Ελλάδα. Εξάλλου, ο κ. Ράις σημείωσε ότι το ΔΝΤ δεν ζητά πρόσθετη λιτότητα για την Ελλάδα και πως εάν τελικά συμφωνηθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο του 1,5% του ΑΕΠ, αυτό θα είναι διατηρήσιμο μόνον για λίγα χρόνια.

Είπε σχετικά: «Αν η Ελλάδα αποφασίσει να θέσει στόχο για το δημοσιονομικό πλεόνασμα μεγαλύτερο από 1,5% του ΑΕΠ, θα πρέπει να δείξει πώς με αξιόπιστο τρόπο μπορεί να πετύχει το στόχο αυτό. Στην περίπτωση αυτή, θα χρειαστούν πρόσθετες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να εφαρμοστούν μόνο όταν η ανάκαμψη βρεθεί σε καλό δρόμο».

 

 

 

 

http://www.newsit.gr