Συνεχίζουν το μπλόκο στα Πραιτώρια οι αγρότες

Η ανακοίνωση των αγροτών του μπλόκου των Πραιτωρίων:

Αξιοποιώντας τα συμπεράσματα του αγώνα του προηγούμενου διαστήματος, ξεκινήσαμε δυναμικά και οργανωμένα, με μεγάλη συμμετοχή τρακτέρ και συναδέλφων, με στήριξη από τους κατοίκους της περιοχής.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Κλιμακώνουμε το δίκαιο αγώνα μας για επιβίωση, με παγκρήτιο και πανελλαδικό συντονισμό με δεκάδες μπλόκα, Αγροτικούς Συλλόγους, Ομοσπονδίες, μέσω της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες πανελλαδικά, που μπήκαν στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, εδώ και μια βδομάδα, το μπλόκο των Μεγάλων Χωραφιών, τις κινητοποιήσεις των Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Η μάχη θα συνεχιστεί με νέα μπλόκα που θα στηθούν, και με ενίσχυση αυτών που υπάρχουν.

Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους, που μας συμπαραστάθηκαν χτες μαζικά, μέσω των σωματείων τους, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ. Η αλληλεγγύη και το χτίσιμο της συμμαχίας μας δίνει δύναμη στον αγώνα μας.

Αντίθετα με τις κυβερνητικές συκοφαντίες περί «βολεμένων αγροτών» και «μπαταχτσήδων», τις δηλώσεις βουλευτών ενάντια στις κινητοποιήσεις μας (που, όμως, έχουν ψηφίσει με τα δυο χέρια την πολιτική που μας εξοντώνει), την καλλιέργεια κοινωνικού αυτοματισμού προς τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, τα ψέματα ότι έχουν δήθεν ικανοποιηθεί τα αιτήματά μας, έχουμε κάθε λόγο να βγαίνουμε στους δρόμους, έχουν κάθε λόγο οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να μας στηρίξουν, όπως στηρίζουμε κι εμείς την πάλη τους για την ικανοποίηση των αναγκών τους.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τους λόγους για τους οποίους βγαίνουμε στα μπλόκο: το αφορολόγητο, για το οποίο υπήρχε κυβερνητική δέσμευση, βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους «εταίρους», ενώ η απόφαση του υφυπουργού Εργασίας για υπαγωγή χρεών κάτω των 5.000€ προς τονΟΓΑ στο ΚΕΑΟ, σημαίνει πλειστηριασμούς της γης μικρομεσαίων αγροτών.

Έχουμε συγκεκριμένο πλαίσιο πάλης και καθαρό τον αντίπαλο: η πολιτική των κυβερνήσεων, η ΚΑΠ της ΕΕ, που υπηρετούν τα μονοπώλια, που μας ξεκληρίζουν για να συγκεντρωθούν γη-παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών αγροτών. Η κυβέρνηση, αφού ικανοποίησε τα περσινά τους αιτήματα, τους δίνει αέρα να ζητάνε κι άλλα, που μας πετάνε από τη γη μας μια ώρα αρχύτερα.

Έχουμε κάθε λόγο να παλεύουμε για την κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου, ενάντια στη φοροληστεία, τα χαράτσια, το ενεργειακό κόστος, που κάνουν το κόστος παραγωγής αβάσταχτο, για αποζημίωση από τις καταστροφές του χιονιά, ενάντια στην εκμετάλλευση βιομήχανων-μεγαλεμπόρων-εφοπλιστών στις τιμές εφοδίων, την τιμή διάθεσης-διακίνησης των προϊόντων, ενάντια στην ομηρία των τραπεζών.

Καλούμε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες τις περιοχής να στηρίξουν το μπλόκο, να γραφτούν στον Αγροτικό Σύλλογο Αστερουσίων. Καλούμε τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ να βαδίσουν πλάι μας. Η δύναμή μας βρίσκεται στην οργάνωσή μας και τη συμμαχία μας. Η μάχη συνεχίζεται. Όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 πμ ΣΤΟ ΚΕΑΟ ΙΚΑ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ) ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΤΗ ΓΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ

 

ΠΛΑΙΣΙΟπάλης Αγροτικών Συλλόγων και Μπλόκων του νομού που συντάσσονται με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων:

• Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

• Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000€ προσαυξημένο με 3.000€ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, για τους μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση λογιστικών βιβλίων σε αγρότες με τζίρο ως 40.000€.

• Κατάργηση των χαρατσιών, ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων/πηγαδιών, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών, κ.ά., τουΦΠΑ σε αγροεφόδια, ζωοτροφές, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες. Να μην ισχύσει το «περιβαλλοντικό» τέλος άρδευσης/ύδρευσης, το χαράτσι ΚΤΕΟ για αγροτικά μηχανήματα.

• Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

• Να μείνει στα χαρτιά ο αντιασφαλιστικός νόμος-έκτρωμα. Καμιά αύξηση ασφαλιστικών εισφορών. Άμεση απόσυρση της κυβερνητικής απόφασης για διαβίβαση στο ΚΕΑΟ των χρεών στα ταμεία κάτω των 5.000€, καμία κατάσχεση για χρέη ασφαλιστικών εισφορών των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Μείωση ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες, στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία-Πρόνοια, κατάργηση ασφαλιστικής εισφοράς 6,95% για την υγεία. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μην εφαρμοστεί η περικοπή συντάξεων κατά 60% σε όσους συνταξιούχους συνεχίζουν να καλλιεργούν, να διατηρούν τα δικαιώματα.

• Άμεση και γρήγορη αποζημίωση από φυσικές καταστροφές, ειδικά τον πρόσφατο χιονιά, μέτρα για αποκατάσταση αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου.ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα αποζημιώνει στο 100% από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις. Άμεση καταγραφή ζημιών κηπευτικών προϊόντων μικρομεσαίων καλλιεργητών λόγω μη έγκαιρης μεταφοράς στην ηπειρωτική χώρα, στην πρόσφατη απεργία της ΠΝΟ. Αποζημίωση στο 100% για οσοδήποτε ποσοστό ζημιάς, χωρίς καθυστέρηση, όρους και προϋποθέσεις -η κυβέρνηση έχει ακέραια την ευθύνη για τη μη έγκαιρη αποκατάσταση των θαλάσσιων συγκοινωνιών, μη ικανοποιώντας τα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατών.

• Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από «κόκκινα» δάνεια αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000€.ΔΙΑΓΡΑΦΗ τόκων, κούρεμα κεφαλαίου κατά 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000€ φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων. Ετήσιο ακατάσχετο όριο 15.000€ σε τραπεζικά βιβλιάρια  αγροτοκτηνοτρόφων, καθώς πληρώνονται για τη διάθεση της παραγωγής μια-δυο φορές το χρόνο και χρειάζεται να υπάρχουν αυτά τα χρήματα ώστε να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την αγροτοκτηνοτροφική απασχόληση.

• Ενίσχυση της κτηνοτροφίας, εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.

• Κατώτατες εγγυημένες τιμές για αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων-βιομήχανων.

• Άμεση εξόφληση χρωστούμενων σε νέους αγρότες, δικαιούχους (εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στην Ρωσία). Καμία επιστροφή αποζημιώσεων ενισχύσεων που δόθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις. Κρατική εγγύηση άμεσης πληρωμής χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους-βιομήχανους, παροχή άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες.

• Να γίνουν απαραίτητα έργα εξασφάλισης επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών, όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.

• Κατάργηση του φόρου στο κρασί, όχι στο φόρο στη ρακή.