Ρύθμιση-σανίδα σωτηρίας για όσους έχουν χρέη…

Ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε οφειλέτη θα γίνεται η ρύθμιση των χρεών του στα ασφαλιστικά ταμεία σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο. Αυτό, σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ γιατί οι πολίτες αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους και έτσι σε ένα χρόνοα αυξήθηκαν οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ΚΕΑΟ) κατά 2,2 δισ. ευρώ και έφθασαν στα 17,5 δισ.

Σύμφωνα πάντα με ΤΑ ΝΕΑ, το σχέδιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία και πρέπει να εγκριθεί και από τους δανειστές πριν θεσμοθετηθεί προβλέπει ρύθμιση με βάση τις οικονομικές δυνατότητες του οφειλέτη. Στόχος είναι να προσαρμόζεται στην ικανότητα του εκάστοτε οφειλέτη ύστερα από έλεγχο των περιουσιακών του στοιχείων και της εισοδηματικής του κατάστασης. Το ύψος και το πλήθος των δόσεων όπως και πιθανές ίσως εκπτώσεις σε πρόστιμα και προσαυξήσεις θα προσδιορίζονται με βάση συγκεκριμένα ποσοτικά, αντικειμενικά κριτήρια, ώστε η κάθε ρύθμιση να έχει εξατομικευμένο χαρακτήρα και να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των οφειλετών.

Ο Πετρόπουλος έκανε λόγο για «κυβερνητική εμμονή για την ρύθμιση των οφειλών που να προσιδιάζει στις δυνατότητες του κάθε οφειλέτη». «Μόλις ανέλαβα τα καθήκοντά μου, είπα στους δανειστές, στην κυρία Βελκουλέσκου και τον κύριο Κοστέλο, ότι δεν υπάρχει τρόπος επιβίωσης του επιχειρηματικού κόσμου αν δεν του δώσεις την δυνατότητα να διαχειριστεί τις οφειλές του που συγκεντρώθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δεν μπορεί να ισχύει η λογική, αν δεν αντέχεις να πεθάνεις» – γιατί οι δανειστές έτσι σκέφτονται», τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας. «Εμείς δεν μπορούμε να αποδεχθούμε αυτού του είδους τη νοοτροπία και επιμένουμε – και είναι ένα πολιτικό θέμα πολύ σοβαρό – να προχωρήσουμε σε μία λογική διαχείριση των οφειλών των ασφαλισμένων, και είναι βέβαιο ότι θα το κάνουμε και θα αποδεχθούν ένα σύστημα που αντιμετωπίζει λογικά το θέμα. Εκεί, πραγματικά, δεν μπόρεσαν να μου αντιτείνουν κάποιο πειστικό λόγο.

Ποιοί και πόσα χρωστάνε:

* Υπάρχει συγκέντρωση πλήθους οφειλετών στις χαμηλότερες κλίμακες, με 127.806 οφειλέτες (41% των οφειλετών) να έχουν χρέη έως 15.000 ευρώ ο καθένας.

* Το 65% των οφειλετών (203.504) έχουν οφειλή έως 30.000 ευρώ ο καθένας.

* Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά 60.889 οφειλέτες με ποσά από 50.000 έως 100.000 ευρώ (περίπου 24% του τρέχοντος υπολοίπου).

* Μεγάλο μέρος του υπολοίπου οφειλών αφορά λίγους μεγαλοοφειλέτες με οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ (1.159 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 23% του υπόλοιπου οφειλών).

πηγη: tanea.gr