Η πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου Μαίρη Παχιαδάκη μιλάει στο endospolis

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου κα Μαίρη Παχιαδάκη  μιλάει στο endospolis.gr για τα κρούσματα κακοποίησης και την συνεχόμενη άνοδο τους στην Κρήτη καθώς και την σκληρή μάχη που δίνει για να ενεργοποιήσει ανθρώπους να μιλήσουν για το πρόβλημα της ενδοοικογενεικής βίας που αντιμετωπίζουν.


Ερώτ.Μπορείτε να μας ενημερώσετε αριθμητικά για το πώς κυμαίνονται τα κρούσματα κακοποίησης σε τοπικό επίπεδο;

Απάντ.Είναι δύσκολο να αναφερθούμε αριθμητικά στα περιστατικά κακοποίησης, καθώς αυτό συνεχώς αναμορφώνεται. Αυτό όμως που σίγουρα μπορούμε να πούμε είναι ότι υπάρχει αύξηση με ανοδική τάση.

Είκοσι χρόνια τώρα δίνουμε σκληρή μάχη να ενεργοποιήσουμε τους ανθρώπους να μιλήσουν, ώστε να αποφύγουμε τις τραγικές καταλήξεις αθώων θυμάτων.

Ερώτ. Είστε επίσης υπεύθυνη και στο Κέντρο Αστέγων στην Αλικαρνασσό. Από εκεί πόσοι άστεγοι βοηθούνται ;

Απάντ.Ο φορέας μας δεν είναι πλέον υπεύθυνος στο Κέντρο Αστέγων στην Αλικαρνασσό. Το πρόγραμμα έχει λήξει έναν χρόνο τώρα.

Ωστόσο, σήμερα μαζί με τον Δήμο Ηρακλείου και άλλους φορείς, πράττουμε με άλλο πρόγραμμα, που έχει να κάνει με άστεγους και ονομάζεται «Στέγαση και Επανένταξη (Αν Οικω)». Μέσα από αυτό το πρόγραμμα, που ξεκίνησε πριν ένα χρόνο και μόλις ανανεώθηκε, βοηθούμε 31 άτομα με οικογένειες του ή ατομικά. Θεωρώ ότι είναι πολύ καλή ενέργεια, που δίνει μια ουσιαστική ανακούφιση στα προβλήματά τους.

Ερώτ.Που μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα ή ένα παιδί που κακοποιείται;

Απάντ.Ένα παιδί ή μια γυναίκα μπορεί να απευθυνθεί στον φορέα μας, καθώς σε 24ωρη βάση λειτουργούμε γραμμή βοήθειας SOS801 11 16000καλύπτοντας περιστατικά απ΄ όλη την Κρήτη και τα γύρω νησιά, αλλά και στον Δήμο Ηρακλείου και στην Αστυνομία.

Στο συμβουλευτικό κέντρο «Το Σπίτι της Γυναίκας», πραγματοποιούνται δωρεάν συνεδρίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής στήριξης, σε γυναίκες θύματα ενδο-οικογενειάκης και ενδο-συντροφικής βίας.

Επίσης, μπορούν να απευθυνθούν στα γραφεία του φορέα μας στο τηλέφωνο

2810 242121 και στο emailinfo@kakopoiisi.gr.

Παράλληλα, με την βοήθεια εθελοντών δικηγόρων, παρέχουμε δωρεάν νομική συμβουλευτική και καθοδήγηση.

Στηρίζουμε τις ωφελούμενές μας, ανά περίπτωση και δρούμε ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε μιας ξεχωριστά. Μέλημά μας είναι να κάνουμε τον κόσμο κάποιων ανθρώπων καλύτερο. Όσοι περισσότεροι απευθυνθούν σε εμάς, τόσων περισσότερων ανθρώπων τον κόσμο θα κάνουμε καλύτερο.

 Ερώτ.Αντιστοίχως που μπορεί να απευθυνθεί ένας άστεγος και τι βοήθεια θα λάβει από το Κέντρο Αστέγων καθώς και από τους φορείς και τα ιδρύματα που υπάρχουν στην πόλη μας και πιθανότατα να συνεργάζεστε;

Απάντ.Ιδιωτικοί φορείς για τους αστέγους είναι δύσκολο να υπάρξουν καθώς χρειάζεται εκτός από σίτιση, την οποία κάνουν πολλοί φορείς και κυρίως η εκκλησία, είναι η ανάγκη ύπαρξης υπνωτηρίου, κάτι που ο Δήμος Ηρακλείου έχει την ευθύνη.

Ερώτ.Στα τόσα χρόνια προσφοράς σας στο κοινωνικό σύνολο και κυρίως στις ευπαθείς ομάδες έχετε αναπτύξει σημαντικό έργο και δράσεις. Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι;

Απάντ.Στους μελλοντικούς μας στόχους προτεραιότητα ασφαλώς έχει ο ξενώνας παιδιού το «Σπίτι των αγγέλων». Είναι το όραμά μας είναι η αποπεράτωση του. Αυτή την στιγμή ο ξενώνας βρίσκεται στο στάδιο της ανέγερσης. Σκοπός του είναι η φιλοξενία εγκαταλελειμμένων βρεφών ή νηπίων, από 0 έως 6 ετών. Μέλημά μας δεν είναι η ιδρυματοποίηση των παιδιών αυτών, αλλά η φιλοξενία τους από ανάδοχες οικογένειες.  Επιπλέον,είμαστε ανοιχτοί και προσπαθούμε να εκπληρώνουμε κάθε καινούργιοστόχο που μπορεί να προκύψει και έχει σαν αντικείμενο τον Άνθρωπο.

Ερώτ.Τι πρέπει να γίνει τελικά από πλευράς πολιτείας για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων βίας και κακοποίησης. Και τι μέτρα πρέπει να ληφθούν για την πάταξη της φτώχειας;

Απάντ.Η πολιτεία οφείλει να στηρίξει το έργο των φορέων και να γίνει συνεργός στην μάχη που δίνουν, παλεύοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται καθημερινά.

Όμως και ο πολίτης οφείλει να γνωστοποιεί τα περιστατικά, χωρίς να εθελοτυφλεί και να αδρανεί στα προβλήματά του συνανθρώπού του.