Εξακολουθεί να είναι τραγική η κατάσταση στο Γυμνάσιο Μοιρών – Αδύνατη η λειτουργία του Τμήματος Ένταξης της Ειδικής Αγωγής 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κων/νο Γαβρόγλου

Βρισκόμαστε στο μέσο σχεδόν της σχολικής χρονιάς και το Γυμνάσιο Μοιρών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα. Το Γυμνάσιο Μοιρών, η μεγαλύτερη σχολική μονάδα  εκτός της πόλης του Ηρακλείου, με 400 μαθητές, αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς με αποτέλεσμα τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στη λειτουργία του σχολείου και την υιοθέτηση αντιπαιδαγωγικών διαδικασιών. Το σχολείο υπολειτουργεί, αφού δεν είναι εφικτό να υπάρχει σταθερό πρόγραμμα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Σοβαρές είναι οι υπάρχουσες ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες εκπαιδευτικών (φιλόλογοι, μαθηματικοί, κλπ).

Παράλληλα, η συνολική υποβάθμιση της ειδικής αγωγής φαίνεται μέσα από την ίδια την πραγματικότητα στο Γυμνάσιο Μοιρών, καθώς τα παιδιά που χρήζουν ειδικής εκπαιδευτικής βοήθειας μένουν μέχρι τώρα αβοήθητα με τη σοβαρή έλλειψη αντίστοιχων ειδικοτήτων. Η κάλυψη των αναγκών των παιδιών με διαπιστωμένες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αντί να είναι δεδομένη, παραμελείται με αποτέλεσμα το πρόβλημα να διογκώνεται για τα παιδιά αυτά. Συνολικά (46) σαράντα έξι μαθητές του Γυμνασίου Μοιρών συγκαταλέγονται στις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ενώ σημαντικός αριθμός μαθητών από τις γύρω περιοχές, περίπου 65 μαθητές, αναμένει την λειτουργία του Τμήματος Ένταξης για να μπορεί να καλύψει τις εκπαιδευτικές του ανάγκες.

Για τα προβλήματα αυτά είχα υποβάλλει την υπ΄ αριθ. πρωτ. 1697/02-12-2016 ερώτηση, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναδεικνύοντας τα σημαντικά κενά και ζητώντας την κάλυψη αυτών το συντομότερο δυνατόν. Ο Υπουργός Παιδείας, με το υπ’ αριθ. πρωτ. 1470/Φ1 ΕΞ/207246/03-01-2017 έγγραφό του, αποδέχεται την ύπαρξη των σημαντικών κενών σε εκπαιδευτικούς στο Γυμνάσιο Μοιρών και στο Τμήμα Ένταξης για την Ειδική Αγωγή στο ίδιο σχολείο. Αποκρύπτει, όμως, εντέχνως ότι τα λειτουργικά κενά του Τμήματος Ένταξης πρακτικά έχει οδηγήσει στη μη λειτουργία του Τμήματος και συνεπώς στην απουσία ειδικής αγωγής.

Ουσιαστικά, αναφορικά με την ειδική αγωγή συνεχίζεται ο εμπαιγμός από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ότι έχουν καλυφθεί σε μεγάλο ποσοστό πανελλαδικά τα λειτουργικά κενά. Στην περίπτωση του Γυμνασίου Μοιρών, ενώ ήδη έχουμε διανύσει το μισό και πλέον σχολικό έτος, το Τμήμα Ένταξης είναι χωρίς τις δύο βασικές ειδικότητες του φιλολόγου και του μαθηματικού που στην ουσία καθιστούν πρακτικά  αδύνατη την λειτουργία του. Αντιθέτως έχει τοποθετηθεί ένας και μόνο εκπαιδευτικός του κλάδου ΠΕ04.05.50 (Γεωλόγος ΕΑΕ). Συνεπώς, το Τμήμα Ένταξης, που επιτελεί σοβαρό παιδαγωγικό και επιστημονικό έργο, δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Μάλιστα, η χθεσινή (17-01-17) ανακοίνωση της πρόσληψης 218 αναπληρωτών εκπαιδευτικών Β’ βάθμιας από το Υπουργείο Παιδείας δεν περιλαμβάνει καθόλου εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η … υποσχόμενη αναβάθμιση της Ειδικής Αγωγής, που αποτελούσε μάλιστα, κατά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης μάλλον ως  υποβάθμιση πρέπει να θεωρηθεί. Και απόδειξη αυτής της διαπίστωσης πέρα από τα παραπάνω διαπιστωμένα κενά είναι ότι για πρώτη φορά έως και το Νοέμβριο του προηγούμενου έτους δεν είχε προσληφθεί ειδικό βοηθητικό προσωπικό (λογοθεραπευτές, νοσοκόμοι, κ.ά), που είναι απαραίτητο για την λειτουργία των εργαστηρίων ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης ΕΕΕΚ.

Τα οξυμένα προβλήματα των σχολείων και της εκπαίδευσης αποκαλύπτουν ότι η «κανονικότητα» για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, είναι απροκάλυπτο ψέμα. Η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και της δημόσιας παιδείας. Η προβληματική αυτή κατάσταση χρήζει άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης, ώστε να καλυφθούν τα κενά στο σχολείο και να λειτουργήσει με επάρκεια και αποτελεσματικά.

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας εξακολουθεί να ολιγωρεί χωρίς να ενεργήσει τα δέοντα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με αποφασιστικότητα. Αποτέλεσμα της αβλεψίας της είναι το πρωτοφανές αυτό αδιέξοδο. Το Υπουργείο Παιδείας, σε αντίθεση με την μέχρι τώρα στάση του, οφείλει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα με τρόπο αποτελεσματικό.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την άμεση κάλυψη των κενών στο Γυμνάσιο Μοιρών του νομού Ηρακλείου;
  2. Πότε σκοπεύει να καλύψει τα λειτουργικά κενά της ειδικής αγωγής στο Γυμνάσιο Μοιρών, ώστε να λειτουργήσει το Τμήμα Ένταξης;
  3. Ποιος ο προγραμματισμός του Υπουργείου σας για την άμεση κάλυψη των κενών στο Γυμνάσιο Μοιρών με μόνιμο προσωπικό;

Ο ερωτών Βουλευτής
Λευτέρης Κ. Αυγενάκης
Βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου