Βερολίνο: Απαραίτητο το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να αναμένει πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας, επισήμανε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας. «Για εμάς, η συμμετοχή του Ταμείου είναι κάτι που έχουν υποσχεθεί και απαραίτητη» τόνισε.

Τα σχόλια της γερμανίδας αξιωματούχου έρχονται ως απάντηση στο δημοσίευμα της Bild, σύμφωνα με το οποίο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξετάζει τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται παράλληλα, πως το «κενό» που θα δημιουργηθεί από τη «φυγή» του Ταμείου, θα μπορούσε να καλυφθεί από τον ESM.

Σε κάθε περίπτωση διευκρινίζεται πως θα πρέπει να προηγηθεί ειδική ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή, πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία. Και αυτό καθώς η συμμετοχή του Ταμείου περιλαμβάνεται ως δέσμευση στο Μνημόνιο που υπογράφηκε το 2015 και τυχόν έξοδός του θα σημαίνει ότι η γερμανική Βουλή – που ετοιμάζεται για προεκλογική περίοδο – θα πρέπει να ψηφίσει εκ νέου για τους όρους της παροχής βοήθειας.

Η σημερινή δήλωση της εκπροσώπου του Σόιμπλε, ειναι συνέχεια της προειδοποίησης του ίδιου του γερμανού υπουργού Οικονομικών στην Αθήνα ότι δεν θα ήταν σοφή επιλογή η έξοδος του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα.