Ντάισελμπλουμ: Τα πράγματα πάνε καλά με την Ελλάδα

Αισιόδοξος για την Ελλάδα εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στη φλαμανδική εφημερίδας De Tijd. Σε συνέντευξή του στο σαββατιάτικο φύλλο δήλωσε πως «με την Ελλάδα τα πράγματα πάνε καλά», και χαρακτήρισε «εφικτό στόχο» την έξοδο της χώρας στις αγορές το 2018.

Ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρθηκε στα «αλλεπάλληλα τρίμηνα» κατά τα οποία η Ελλάδα καταγράφει ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης, και είπε πως «το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής δουλειάς έχει ολοκληρωθεί».

«Ο σκοπός είναι το 2018 να μπορέσει να σταθεί εκ νέου στα δικά της πόδια και να καταφέρει να δανειστεί χρήματα από τις αγορές. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό» σημείωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας πως οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια θα είναι περιορισμένες.

Ερωτηθείς εάν είναι αναγκαίο ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, ο πρόεδρος του Eurogroup επανέλαβε πως έχει ήδη πραγματοποιηθεί μια ελάφρυνση, η οποία περιλαμβάνει τη μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση των ωριμάνσεων.

«Για ένα κούρεμα του χρέους», είπε, «δεν υπάρχει μεγάλη υποστήριξη στην ευρωζώνη».

Επιπλέον, ανέφερε πως δεν αποτελεί «την πλήρη αλήθεια» ότι τα χρέη της Ελλάδας μαζεύτηκαν «επειδή θέλαμε να σώσουμε τις τράπεζες», υποστηρίζοντας πως «τα χρέη μαζεύτηκαν επειδή οι Έλληνες από τότε που ήλθε το ευρώ έζησαν πάνω από τις δυνάμεις τους».

«Όλες οι χώρες της ευρωζώνης υποστηρίζουν την ιδέα ότι τα δάνεια πρέπει κάποτε να εξοφληθούν και σε αυτό είναι σύμφωνες και οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, ακόμα και χώρες της Νότιας Ευρώπης». είπε «Είναι θέμα εμπιστοσύνης» κατέληξε.

Ο ολλανδός πολιτικός τόνισε ακόμα την ανάγκη να προωθηθούν οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να τεθούν υπό έλεγχο οι μεταναστευτικές ροές, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να σημαίνει και «περισσότερη Ευρώπη».

Εμφανίστηκε επίσης καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο οι διάφορες κρίσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και η παρατηρούμενη άνοδος του λαϊκισμού να οδηγήσουν στην κατάρρευση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. «Η πιθανότητα να βρεθούμε αυτή την χρονιά εκ νέου σε μια μεγάλη κρίση είναι περιορισμένη» υποστήριξε.

«Πράγματι, οι λαϊκιστές σημειώνουν άνοδο, αλλά δεν πιστεύω ότι θα καταφέρουν να βρεθούν στην εξουσία σε κάποια χώρα. Πράγματι, μερικές ιταλικές τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά αυτά είναι παλιά προβλήματα για τα οποία έχουμε τις λύσεις. Το Brexit είναι σίγουρο ότι θα έχει επιπτώσεις, αλλά ας περιμένουμε πρώτα την κατάληξη των διαπραγματεύσεων και ας μην δραματοποιούμε τα πράγματα. Εν τω μεταξύ τα πράγματα πάνε καλύτερα και με την οικονομία» πρόσθεσε.

http://news.in.gr