Cretan Herbs – Βότανα απο την Κρητική γή!

2

« Όταν ενώνεται η γη με το νερό όλα ανθίζουν» . Αυτό είναι και το μόνο της οικογενειακής επιχείρησης CRETAN HERBS, Δ.&Μ. Δημοκράτη Κάββαλου Ο.Ε. που μέσα από τον πλούσιο σε άγρια βότανα ορεινό όγκο του Ψηλορείτη, σύμφωνα με τους κανόνες της Βιολογικής Γεωργίας συνεχίζουν την παράδοση της καλλιέργειας βοτάνων.  Στόχος της εταιρείας που με έδρα τα Ζωνιανά έχει εξαπλωθεί στην Αθήνα και από εκεί σε όλη την Ελλάδα, είναι να γνωρίσει ο σύγχρονος άνθρωπος την παράδοση χιλιάδων ετών σε ότι αφορά την καλλιέργεια βοτάνων αλλά και τον υπέροχο κόσμο της Κρητικής φύσης, μέσα από ένα ταξίδι στη γεύση και το άρωμα του νησιού μας, ώστε να έρθει σε επαφή με τον παραδοσιακό τρόπο περιποίησης και υγιεινής του σώματος.

Η εταιρεία διαθέτει μια Μονάδα παραγωγής –Συλλογής, επεξεργασίας και τυποποίησης αρωματικών φυτών στα Ζωνιανά Μυλοποτάμου  στο Ρέθυμνο Κρήτης αλλά και μια Εκθεσιακή Γωνιά-Υποκατάστημα -βοτανοπωλείον εκ Ζωνιανών στην Μητροπόλεως  38 στο Μαρούσι –Αττικής (ΤΗΛ:2106122970) ενώ περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.cretanherbs.gr .

1

Η ιστορία των βοτάνων ξεκινά όπως μας λέει ο κ. Μανώλης Κάββαλος υπεύθυνος της εταιρείας, ταυτόχρονα με την ιστορία του πολιτισμού. Η χρήση τους είναι πανάρχαια και κοινή σε όλους. Οι Αιγύπτιοι, οι Ινδοί, οι Ρωμαίοι, εισήγαγαν  ή και αντάλλασαν με τσάι την απίστευτη ποικιλία –λόγω κατάλληλων συνθηκών και ποιότητας εδάφους –βοτάνων της Κρήτης, από τα οποία πολλά είναι ενδημικά. Σήμερα αιώνες μετά, ο σύγχρονος άνθρωπος συνεχίζει να τα χρησιμοποιεί για τις γνωστές φυσικές τους ιδιότητες, για την υπέροχη γεύση και για το αξεπέραστο άρωμά τους, τα οποία μαζί με το τσάι αποτελούν κομμάτι της γνωστής υγιεινής κρητικής διατροφής.

3

1)Πείτε μας δυο λόγια για την επαγγελματική σας δραστηριότητα(πότε ξεκινήσατε, με ποιο σκεπτικό, πιο στόχο και που μπορούν να σας βρουν οι πελάτες)

Η εταιρία μας ιδρύθηκε το 1998 στο χωριό μας, τα Ζωνιανά, από εμένα και τον αδερφό μου σαν συνέχεια της δραστηριότητας του πατέρα μας Δημοκράτη Κάββαλου, από το 1960. Στην αρχή  ασχολείτο μόνο με το δίκταμο, αυτό το σπουδαίο ενδημικό φυτό της Κρήτης και στη συνέχεια πρόσθεσε και την λεβάντα την οποία παλαιότερα χρησιμοποιούσαν ευρύτατα για την προφύλαξη των ρούχων από τον σκόρο.

Ήταν ο πρώτος ίσως που έκανε γνωστό για τις φυσικές του ιδιότητες το Δίκταμο σε όλη την Ελλάδα, διαθέτοντας το σε φαρμακεία κάθε πόλης. Εμείς τα δύο αδέλφια ασχολούμασταν με διαφορετικά επαγγέλματα, εγώ με την οδοντοτεχνική και ο αδερφός μου Δημήτρης Κάββαλος με την οδοντιατρική, την οποία και συνεχίζει να ασκεί.

Όπως σας προανέφερα το ταξίδι  ξεκίνησε το 1998 εντασσόμενοι σε ένα πρόγραμμα της Ε.Ε το Leader 2, του ΑΚΟΜ-Μ, όπου αποτέλεσε ένα βοήθημα για το πρώτο μας ξεκίνημα. Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω τον διευθυντή ΤΟΥ ΑΚΟΜ-Μ, κο Παττακό Δημήτρη και όλους όσους μας εμπιστεύτηκαν και ενθάρρυναν αυτή την επένδυση.

Οι πρώτες μας σκέψεις για την έναρξη της επιχείρησης ήταν έντονα συναισθηματικά φορτισμένες καθώς το 1996 είχαμε χάσει τον πατέρα μας και αποφασίσαμε με τον αδερφό μου να συνεχίσουμε το επάγγελμα του έστω ερασιτεχνικά.( εφόσον ασχολούμασταν με διαφορετικά επαγγέλματα).Σκοπός μας ήταν να παραμείνει το όνομα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΚΑΒΒΑΛΟΣ και έτσι ιδρύσαμε την εταιρία CRETAN HERBS. Στο λογότυπό της φαίνεται το γράμμα Κ, στο κάτω μέρος του οποίου αναγράφεται το όνομα DIMO KAVVALOS που σημαίνει ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΚΑΒΒΑΛΟΣ.

Στη συνέχεια ακολουθώντας  το έντονο συναίσθημα, ασχολήθηκα αποκλειστικά εγώ με τα αρωματικά φυτά. Ξεκινήσαμε με 10 κωδικούς από τα πιο γνωστά βότανα της Κρήτης και σήμερα παράγουμε πάνω από 2000 κωδικούς με πολύ αγάπη για το αντικείμενο. Επίσης έχει δοθεί έμφαση στο διάβασμα και την συνεχή γνώση για τα βότανα διότι ξέρετε, αρκετός κόσμος καταναλώνει τα βότανα για θεραπευτικούς λόγους και είναι απαραίτητες οι κατάλληλες γνώσεις ώστε να δίνονται οι σωστές απαντήσεις.

Στόχος μας είναι να γνωρίσει ο σύγχρονος άνθρωπος τα βότανα για τις  φυσικές θεραπευτικές τους ιδιότητες , να γνωρίσει τον παραδοσιακό τρόπο  περιποίησης του σώματος, να αναδείξουμε την κρητική παράδοση που υπάρχει σε αυτά. Στην Κρήτη  υπάρχουν καταγεγραμμένα πάνω από 2000 βότανα πολλά από τα οποία είναι ενδημικά. Γα την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού στον φυσικό κόσμο των βοτάνων δημιουργήσαμε ιστοσελίδα www.cretanherbs.gr , συμμετέχουμε σε εκθέσεις του κλάδου, έχουμε τυπώσει ενημερωτικό φυλλάδιο που γίνεται περιληπτική αναφορά σε κάθε βότανο και το ταξίδι συνεχίζεται………..

Ανάμεσα στα προϊόντα μας διαθέτουμε ISO 22000-2005, βιολογικά, πιστοποιημένα από την BIO EΛΛΑΣ και οι καταναλωτές μπορούν να τα βρουν σε όλη την Ελλάδα σε ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ, σε καταστήματα Υγιεινής Διατροφής, σε ντελικατέσεν, ενώ για αυτούς που ταξιδεύουν τα προϊόντα μας  βρίσκονται και σε καταστήματα αεροδρομίων(Αθήνα-Θες/νίκη-Ηράκλειο-Χανιά) καθώς επίσης και σε όλα τα mini market των ξενοδοχείων της Grecotel.

5

2)Τι προϊόντα μπορεί να βρει κανείς στο κατάστημά σας;

Πέρα από τη χονδρική πώληση που κάνουμε στα Ζωνιανά, το 2013 δημιουργήσαμε στην Αθήνα Υποκατάστημα Λιανικής και συγκεκριμένα στο Μαρούσι- Μητροπόλεως 38 όπου εκεί εκθέτουμε όλα τα προϊόντα μας, που ξεπερνούν στον αριθμό τα 2000 όπως σας προανέφερα και είναι

Α)μεγάλη ποικιλία από Βότανα-Μπαχαρικά-Μείγματα Βοτάνων— Μείγματα Μπαχαρικών, Τσάι, μείγματα τσαγιού, Υπερτροφές, Στέβια, Σαλέπι, Στιγμιαία Ροφήματα, Υποκατάστατα Καφέ, Αλάτια φυσικά και ειδικά για γκουρμέ συνταγές φαγητών, βότανα που ταιριάζουν σε κάθε ζώδιο,, μείγματα μπαχαρικών από όλο τον κόσμο, πράσινο ωμό καφέ, χρώματα και αρώματα τροφίμων, μητρικά βάμματα  καθώς και αξεσουάρ τσαγιού(φίλτρα, τσαγιέρες, κούπες). Στο σημείο αυτό θα ήθελα να διευκρινίσω ότι τα βότανα υπάρχουν σε όλες τις μορφές για την Παρασκευή ροφήματος: έγχυμα- αφέψημα-εμβαπτιζόμενα-φίλτρου-στιγμιαία.

Β)Στα προϊόντα ομορφιάς και περιποίησης σώματος έχουμε  μεγάλη ποικιλία από σαπούνια ελαιολάδου, κηραλοιφές, αιθέρια έλαια, φυτικά έλαια(μερικά εκ των οποίων πόσιμα), lip balm-body balm, χένα, άργιλο, λάδια μασάζ για αρωμαθεραπεία, σφουγγάρια φυσικά από κάκτο κ.α.

7

 3)Από την εμπειρία σας το καταναλωτικό κοινό επιλέγει βιολογικά προϊόντα; Και ποια προϊόντα αγοράζονται κατά κόρων; 

Πριν την κρίση σίγουρα οι καταναλωτές επέλεγαν περισσότερα βιολογικά προϊόντα , υπήρχαν και περισσότερα καταστήματα, αλλά παρ ’όλα αυτά είναι ένα κοινό που προσέχει την διατροφή του και καλά κάνει, με όλα αυτά τα φυτοφάρμακα, ζηζανιοκτόνα κ.α που κυκλοφορούν,. Στο εξωτερικό επειδή κάνουμε κάποιες εξαγωγές  σε χώρες της Ε.Ε έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στα βιολογικά προϊόντα. Τα προϊόντα που αγοράζοντα είναι συνήθως τα γνωστά βότανα και προϊόντα ομορφιά , αλλά όλα αυτά είναι σχετικά και εξαρτώνται από την χρήση για την οποία τα χρειάζεται ο πελάτης. Για παράδειγμα κάποιος που θα χρησιμοποιήσει τα βότανα για θεραπευτικούς λόγους ζητάει συνήθως αυτά που δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό και φυσικά εμείς τα έχουμε. Για μαγειρική χρήση και Παρασκευή ροφήματος οι πελάτες προτιμούν τα γνωστά βότανα όπως δίκταμο, μαλοτήρα, φασκόμηλο, ρίγανη, χαμομήλι, θυμάρι , δεν/νο, κ.α. Στα προϊόντα ομορφιάς προτιμώνται όλα όπως σαπούνια, κηραλοιφές, αιθέρια έλαια, φυτικά έλαια, άργιλοι, σφουγγάρια, άλατα μπάνιου και άλλα.

4) Πού καλλιεργούνται τα είδη που πουλάτε;

Όσο αναφορά τα ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ εκτός από το  δεν/νο, τη λεβάντα, τη λουίζα που καλλιεργούμε σε δικά μας χωράφια βιολογικής καλλιέργειας στα Ζωνιανά, τα υπόλοιπα τα συλλέγουμε σε άγρια μορφή από ιδιόκτητους αλλά και κοινοτικούς βοσκότοπους. Γιατί όπως γνωρίζετε το υψόμετρο ενισχύει την ανάπτυξη των άγριων βοτάνων , στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει μεγάλος αριθμός βοτάνων, πολλά από τα οποία είναι ενδημικά όπως ο Δίκταμος, η Μαλοτήρα, η Δάφνη, κ.α.

Τα υπόλοιπα βότανα τα  προμηθευόμαστε από άλλα μέρη της Ελλάδας, όσα δηλαδή δεν υπάρχουν στην κρητική γη, ή από το εξωτερικό όπως κάποια σπάνια βότανα και όλες τις μορφές τσαγιού- Άσπρο-Μαύρο-Πράσινο-Κόκκινο.

5)Ποια είναι τα σπουδαία είδη και βότανα που παράγει η κρητική γη;

Όπως σας ανέφερα και προηγουμένως η κρητική γη λόγω καιρικών και εδαφικών συνθηκών είναι πλούσια από βότανα. Τα σπουδαιότερα είδη που βγαίνουν σε άγρια μορφή και είναι γνωστά στο ευρύ κοινό είναι:

Δίκταμος ή Έρωντας ή Στομαχόχορτο(ενδημικό),Μαλοτήρα ή τσάι του βουνού(ενδημικό), Φασκόμηλο, Χαμομήλι, Φλισκούνι ή άγρια μέντα, Ρίγανη, Θυμάρι, Θρύμπα, Τσουκνίδα ,Βάλσαμο, Δυόσμος ,Ταραξάκο, Γαϊδουράγκαθο, Ζαμπούκος, Αγγελική, Βελανιδιά, Μπουράντζα, Μάραθος, Σχίνος, Φλαμούρι, Κεδρομηλιά, Καρυδόφυλλα, Κράταιγος, Αγριάδα, Βάτος, Κίστος, Μελισόχορτο, Εχινάκεια, Σκορπίδι, Μαντζουράνα, Μολόχα, Περδικάκι, Ρείκι και πολλά άλλα…

6)Τελικά γιατί κανείς να επιλέξει να υιοθετήσει στη ζωή του τα προϊόντα που πουλάτε;

Οι λόγοι  είναι πάρα πολλοί! Οι κυριότεροι από αυτούς είναι ότι

  1. Τα περισσότερα προϊόντα μας είναι βιολογικά(άρα δεν έχουν φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα, τα οποία είναι πολύ επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό)
  2. Τα συμβατικά ντόπια ή εισαγόμενα προϊόντα φροντίζουμε πάντα να είναι Α ποιότητας. Το καταναλωτικό κοινό είναι απαραίτητο να γνωρίζει ότι τα βότανα και τα προϊόντα ομορφιάς διαφέρουν από ποιότητα σε ποιότητα. Για παράδειγμα είναι γνωστό ότι η αγορά ενός πουκαμίσου μπορεί να κυμανθεί από 5 έως 150 ευρώ ανάλογα με την ποιότητά του. Το ίδιο ισχύει και για τα βότανα, πχ το χαμομήλι, ένα από τα πιο γνωστά και κινήσιμα βότανα,  που ποικίλλει ανάλογα με την προέλευσή του, όπως είναι αυτό της εταιρίας μας ή άλλων συναδέλφων που ασχολούνται με την βιολογική καλλιέργεια ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και αυτό των σούπερ μάρκετ- καταστημάτων – βοτανάδικων  το οποίο συνήθως είναι από την Αίγυπτο, γεμάτο από φυτοφάρμακα και τα ζιζανιοκτόνα. Αν και είναι οικονομικότερο είναι επιβλαβές για την υγεία και τον ανθρώπινο οργανισμό. Εξάλλου οι διαφορά της ποιότητας διακρίνεται εύκολα, καθώς ο καρπός του βιολογικού χαμομηλιού είναι μικρός σε μέγεθος και έχει αξεπέραστη μυρωδιά ενώ το συμβατικό χαμομήλι φτάνει σχεδόν να μοιάζει με μαργαρίτα.
  3. Ακόμη ένα παράδειγμα των ποιοτικών μας προϊόντων είναι τα παραδοσιακά σαπούνια που φτιάχνουμε τα οποία είναι ελαιολάδου, χωρίς ποτάσα, και έχει χαρακτηριστεί από το χημείο ως άριστης ποιότητας. Υπάρχουν όμως και σαπούνια που κυκλοφορούν στο εμπόριο ως «ελαιολάδου» αλλά κατασκευάζονται από πολλές φορές τηγανισμένα ελαιόλαδα και ζωικά λίπη.
  4. Ακόμη οι κηραλοιφές μας, ένα από τα κινήσιμα προϊόντα μας, αποτελούνται από γνήσιο ελληνικό κερί μέλισσας- και όχι παραφίνη που χρησιμοποιείται για τα κεριά- βιολογικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Κρήτης(προστατεύοντας πρόσωπο και σώμα, αφού το συμβατικό λάδι εξαιτίας των φυτοφαρμάκων προκαλεί ερεθισμούς και κοκκινίλες) και πολλά ακόμη παραδείγματα που πιστοποιούν και εγγυούνται την ποιότητα των προϊόντων της cretan herbs.

Εκτός  από την ποιότητα όμως δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στη φρεσκάδα και την συσκευασία που αγκαλιάζει το προϊόν, καθώς απευθυνόμαστε σε ένα κοινό που τα αποζητά.  Όχι μόνο δίνουμε σημασία στην καλαισθησία τους αλλά και στην καταλληλότητά τους. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι μεγάλες εταιρίες όπως η Grecotel , τα duty free, καταστήματα βιολογικών προϊόντων, ντελικατέσεν και πολλά άλλα προτιμούν τα προϊόντα μας εδώ και 18 χρόνια.

Τελειώνοντας σας ευχαριστώ πολύ που μου δώσατε την ευκαιρία της παρουσίασης της εταιρίας μας, που για εμάς  εκτός από το εμπορικού μέρος, έχει μεγάλη συναισθηματική αξία, τηρούμε πάντα την ηθική του εμπορίου και τα προϊόντα μας είναι πρεσβευτές προβολής του χωριού μας εντός και εκτός Ελλάδας. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω με την ευκαιρία αυτή όλους τους συνεργάτες μου, στα τμήματα παραγωγής, πώλησης, διανομής, προμηθειών, συλλογής, που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους ώστε να βγει ένα σωστό προϊόν και με τις γνώσεις τις οποίες διαθέτουν να ενημερώνουν όσο το δυνατόν σωστότερα τον καταναλωτή.