Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γρηγόρης Πασπάτης στο endospolis.gr

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Ηρακλείου  κ. Γρηγόρης Πασπάτης μιλάει στο endospolis.gr για το έργο της Δημοτικής Αρχής μέχρι σήμερα και πως ο ίδιος βλέπει το μέλλον της χώρας.

Ερώτ: Πώς κρίνετε το έργο της δημοτικής αρχής μέχρι σήμερα;

Απάντ: «Με βάση τις συνθήκες υπό τις οποίες είναι υποχρεωμένη να λειτουργεί η παρούσα δημοτική αρχή – μειωμένοι πόροι, υποστελέχωση κ.α. – το κρίνω επιτυχημένο.  Κινούμαστε πάνω στους άξονες που είχαμε θέσει προεκλογικά και παρότι εκ των πραγμάτων δεν ήταν εφικτό μέσα σε μόλις δυο χρόνια να έχουμε θεαματικά αποτελέσματα, θεωρώ ότι το έργο μας είναι ουσιαστικό. Σε ορισμένους τομείς, όπως ο πολιτισμός είναι και εμφανές. Σε κάθε περίπτωση, το τελικό συμπέρασμα θα βγει όταν ολοκληρωθεί η θητεία μας».

Ερώτ: Θεωρείτε πως θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα έργα στο Ηράκλειο; Και αν ναι, γιατί δεν έγιναν;

Απάντ: «Σε τεχνικό επίπεδο, ολοκληρώθηκαν 30 έργα, 28 εκ των οποίων είχαν συμβασιοποιηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Αρκετά από αυτά δεν είχαν ξεκινήσει καν όταν αναλάβαμε.  Δεν είναι καθόλου λίγα, αν σκεφτείτε και τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που οφείλαμε να τηρήσουμε προκειμένου να γλιτώσουμε τυχόν απεντάξεις. Και άλλωστε ο Δήμος έχει πάντα συνέχεια – ή πρέπει να έχει: Κάθε καινούργια δημοτική αρχή συνεχίζει το έργο των προκατόχων της. Αυτό κάναμε εμείς, αυτό έκανε και ο κ. Κουράκης όταν ανέλαβε. Δεν νομίζω ότι μέσα σε δυο χρόνια υπήρξε δημοτική αρχή που πρόλαβε να εκπονήσει, να συμβασιοποιήσει και να εκτελέσει τις δικές της μελέτες, τουλάχιστον όσον αφορά μεγάλα και σημαντικά έργα.

Από εδώ και εμπρός, ετοιμαζόμαστε για την δημοπράτηση της ανάπλασης της Λεωφόρου Δικαιοσύνης που θα αλλάξει το κέντρο της πόλης, έχουμε προχωρήσει στην δημοπράτηση του Κόλπου του  Δερματά, προχωράμε τις διαδικασίες για την δημοπράτηση του Καπετανάκειου και παράλληλα ολοκληρώνουμε και υλοποιούμε τις δικές μας μελέτες».

Ερώτ: Ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου τι δυσκολίες συχνά αντιμετωπίζετε; Tι θα θέλατε να αφήσετε εσείς προσωπικά ως παρακαταθήκη;

Απάντ: «Η δυσκολία σε τέτοιες διαδικασίες είναι πάντα η τήρηση της τάξης.  Ευτυχώς δεν ανεβαίνουν συχνά οι τόνοι αλλά όταν συμβαίνει αυτό, οφείλω να παρεμβαίνω προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση. Με ενδιαφέρει επίσης να είμαι δίκαιος,  να μην μεροληπτώ υπέρ της παρατάξεως που υπηρετώ.  Αυτή θέλω να είναι και η παρακαταθήκη μου:  Ενός δίκαιου προέδρου, ο οποίος βοήθησε με την παρουσία του ώστε οι συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο να είναι δημοκρατικές, πολιτισμένες και χρήσιμες για τον δημότη».

Ερώτ: Θα βάζατε υποψηφιότητα για δήμαρχος;

Απάντ: «Το Ηράκλειο έχει δήμαρχο, τον Βασίλη Λαμπρινό. Και έχει και υποψήφιο δήμαρχο, για τις επόμενες εκλογές, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο ίδιος:  Τον Βασίλη Λαμπρινό. Κάθε άλλη συζήτηση λοιπόν είναι περιττή».

Ερώτ: Αν κερδίσει τις επόμενες εκλογές η ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη πιστεύετε ότι θα πετύχουμε περισσότερα ως χώρα;

Απάντ: Ο κ. Μητσοτάκης θα κληθεί να μετατρέψει την Ελλάδα από μια περίπου δυτική αστική δημοκρατία σε μια κανονική δυτικού τύπου δημοκρατία. Αντίπαλο του  θα βρεί κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας που ανήκει και στη ΝΔ. Αντίπαλο του θα βρεί όλο το πολιτικό σύστημα της ήσσονος ή στρεβλής προσπάθειας, αριστερούς και δεξιούς.  Ο κ. Μητσοτάκης τα ξέρει καλά αυτά γιατί μεγάλωσε μέσα σε αυτό το στρεβλό πολιτικό σύστημα και ακριβώς για το λόγο αυτό πιστεύω ότι μπορεί και να το βελτιώσει. Εύχομαι για το καλό της πατρίδας να κυβερνήσει και το σημαντικότερο να τα καταφέρει.

Ερώτ: Tι ονειρεύεστε για τη πόλη του Ηρακλείου; Τι πορεία πρέπει  να χαράξει;

Απάντ: «Η Δύναμη Πολιτών έλεγε προεκλογικά και λέει ακόμα ότι αν δεν αλλάξουμε εμείς, δεν θα αλλάξει η πόλη. Το πιστεύω ακράδαντα. Προσπαθούμε ως δημοτική αρχή, μαζί με όλα τα υπόλοιπα, να πετύχουμε και τούτο:  Μια ριζική αλλαγή νοοτροπίας στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε όλοι μας την καθημερινότητα.

Ονειρεύομαι λοιπόν ένα Ηράκλειο με δημότες ευαισθητοποιημένους σε ζητήματα περιβάλλοντος και δημόσιας τάξης, ενημερωμένους, που συμμετέχουν δυναμικά στα κοινά. Και με δημοτικές αρχές ανεξάρτητες και πολυσυλλεκτικές, μακριά από κομματικές εξαρτήσεις. Αυτό το Ηράκλειο δηλαδή που προσπαθούμε να φτιάξουμε εδώ και 27 μήνες. Έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε».

Ερώτ: Πως βλέπετε το μέλλον της χώρας;

Απάντ: Δεν είμαι αισιόδοξος. Παραφράζοντας τον Βασίλη Λαμπρινό θα έλεγα “για να αλλάξει κάτι στη χώρα πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς”. Δυστυχώς ο λαϊκισμός και η τάση εξίσωσης προς τα κάτω έχουν μπεί βαθιά στο DNA του σύγχρονου Έλληνα. Χρειαζόμαστε αλλαγή νοοτροπίας που δεν είναι καθόλου εύκολη.