«Σώστε μας»: Κραυγή αγωνίας από τους αμάχους στο Χαλέπι

 

Απελπισμένοι οι άμαχοι που παραμένουν εγκλωβισμένοι στους ελάχιστους θύλακες που ελέγχουν οι αντάρτες στο Χαλέπι βλέπουν νέες βόμβες και σφαίρες να πέφτουν στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, μερικές ώρες αφότου μία συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και εκκένωση τους είχε δώσει ελπίδες…

Γιατροί και πολίτες κάλεσαν εκ νέου τη διεθνή κοινότητα να βάλει τέλος στις μάχες που έχει αφήσει την πόλη σε συντρίμμια και να πείσουν το συριακό καθεστώς να τους επιτρέψει να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο.

Το βράδυ της Τετάρτης ήλθαν πληροφορίες από την πλευρά των Σύρων ανταρτών που κάνουν λόγο για αναβίωση της συμφωνίας εκεχειρίας και έναρξη της διαδικασίας απομάκρυνσης ανταρτών και αμάχων τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Χιλιάδες άμαχοι εξακολουθούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι σε έναν μικρό θύλακα του ανατολικού Χαλεπιού, χωρίς τρόφιμα, νερό και ηλεκτρικό και χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομεία.

«Σώστε μας. Σώστε μας, άνθρωποι, κόσμε, όποιος από εσάς έχει έστω και λίγη ανθρωπιά» αναφέρει γιατρός σε ηχογραφημένο μήνυμα από την πολιορκημένη πόλη. «Σας ικετεύουμε, σας ικετεύουμε, οι νεκροί και οι τραυματίες βρίσκονται στους δρόμους και τα σπίτια των πολιτών έχουν καταρρεύσει πάνω τους. Σώστε μας. Σώστε μας» προσθέτει ο ίδιος στο σπαρακτικό μήνυμά του.

Συγκλονίζουν μηνύματα πολιτών από τις ανταρτοκρατούμενες περιοχές στο Χαλέπι. Άμαχοι στέλνουν αποχαιρετιστήρια μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκφράζοντας φόβους ότι είτε θα εκτελεστούν από τις κυβερνητικές δυνάμεις, είτε θα τεθούν υπό κράτηση και θα υποστούν βασανιστήρια.

Την Τρίτη ο ΟΗΕ κατήγγειλε τις παραβιάσεις του καθεστώτος στην πόλη, κάνοντας λόγο για «κατάρρευση του ανθρωπισμού».

Τα Ηνωμένα Έθνη καταγγέλλουν ότι οι αντάρτες χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες και κατηγορούν τις δυνάμεις του καθεστώτος για εγκλήματα πολέμου.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν την Τετάρτη ότι η συριακή κυβέρνηση φέρει την ευθύνη να εμποδίσει επιθέσεις και αντίποινα στο ανατολικό Χαλέπι και σημείωσαν ότι θα πρέπει να τιμωρήσει όσους στρατιώτες είναι υπεύθυνοι για παραβιάσεις.

Οργανώσεις των ανταρτών εμποδίζουν τους αμάχους να φύγουν από τις πολιορκημένες συνοικίες του ανατολικού Χαλεπιού και τους χρησιμοποιεί σαν ανθρώπινες ασπίδες, σύμφωνα με την Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ για τη Συρία.

Η επιτροπή έκανε επίσης λόγο για «πολλές πληροφορίες περί παραβιάσεων που διαπράττονται από τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις […] κυρίως εξωδικαστικές εκτελέσεις, αυθαίρετες συλλήψεις, εξαναγκαστικές εξαφανίσεις και αναγκαστικές στρατολογίες».

«Οι άνδρες που βρίσκονται σε στρατεύσιμη ηλικία είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε αυτές τις καταχρήσεις» από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στο καθεστώς, πρόσθεσε.Η Επιτροπή ανέφερε πως η συριακή κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της «ασκούν πλέον ουσιαστικά τον έλεγχο στο Χαλέπι και άρα έχουν την ευθύνη να αποτρέπουν τέτοιες παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένων και πράξεων αντιποίνων».

Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε -επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας- ότι οι συνοικίες της πόλης Χαλέπι στη Συρία, που παραμένουν υπό τον έλεγχο των ανταρτών, επεκτείνονται σε μια περιοχή μόλις 2,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών αναζωπυρώθηκαν με τους αντάρτες να ισχυρίζονται το απόγευμα της Τετάρτης ότι εξαπέλυσαν επίθεση κατά των κυβερνητικών δυνάμεων.

Εν τω μεταξύ, σχεδόν 1.000 άνθρωποι από το Χαλέπι, που προσπάθησαν να φύγουν από την πόλη στη βάση συμφωνίας εκεχειρίας, κρατούνται σε σημείο ελέγχου ιρανών πολιτοφυλάκων έξω από την πόλη, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επικαλούμενο την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο.