Θεσμοί: Εκτός συμφωνίας τα μέτρα για χαμηλοσυνταξιούχους

Οι εξαγγελίες Τσίπρα κινούνται εκτός συμφωνίας κατά τους Θεσμούς, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup. Με γερμανικό βέτο καθυστερούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Η πλήρης απόφαση των Θεσμών αναμένεται τον Ιανουάριο

Με μία σύντομη ανακοίνωση που τουίταρε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι Θεσμοί επιβεβαιώνουν ότι παγώνουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, χαρακτηρίζοντας εκτός συμφωνίας τα μέτρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και το ΦΠΑ στα νησιά.

“Οι Θεσμοί συμπέραναν ότι οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης εμφανίζονται να μη συνάδουν με τη συμφωνία μας. Κάποια κράτη-μέλη το βλέπουν επίσης με τον ίδιο τρόπο και ως εκ τούτου δεν υπάρχει τώρα ομοφωνία για εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Αναμένουμε πλήρη έκθεση των Θεσμών τον Ιανουάριο”, έγραψε ειδικότερα ο Michel Reijns.

Με την κίνηση αυτή το Eurogroup και οι θεσμοί στέλνουν ένα σαφές μήνυμα. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα καθυστερούν, με γερμανικό προφανώς δάκτυλο, τουλάχιστον μέχρι η Αθήνα να αποσύρει τα μέτρα  για τους χαμηλοσυνταξιούχους και το ΦΠΑ στα νησιά.

Η εμπλοκή ξεκίνησε όταν το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τους Θεσμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας να αξιολογήσουν αν οι εξαγγελίες Τσίπρα είναι συμβατές με τις υποχρεώσεις της κυβέρνησής του στο πλαίσιο της διάσωσης και θέλει μια απάντηση γρήγορα, προκειμένου να μην καθυστερήσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Ήταν η δυναμική αντίδραση Σόιμπλε στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης υπέρ ασθενέστερων, καθώς χρησιμοποιήθηκε η φράση  “…να μην αποφασίζονται μέτρα μονομερώς”.

Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και κυβερνητικές πηγές απαντούσαν ότι η ελληνική πλευρά συζητά με τους θεσμούς, εκτιμώντας ότι δε θα υπήρχαν αντιρρήσεις- κάτι όμως που διαψεύσθηκε.

Εν τω μεταξύ ήδη ο ESM είχε αποφασίσει την αναστολή εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος μετά το αίτημα του Βερολίνου να ελέγξουν οι θεσμοί τις εξαγγελίες Τσίπρα για χαμηλοσυνταξιούχους και ΦΠΑ στα νησιά.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αναστέλλουν προσωρινά τις αποφάσεις τους για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε εκπρόσωπος του ESM.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του ESM εξήγησε ότι προκειμένου να εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που υιοθέτησε το Eurogroup για την Ελλάδα, χρειάζεται επίσημη απόφαση από τα διοικητικά όργανα του ESM και του ΕFSF.

«Σε συνέχεια των πρόσφατων προτάσεων από την ελληνική κυβέρνηση να δαπανήσει περαιτέρω δημοσιονομικούς πόρους για τις συντάξεις και το ΔΝΤ, τα διοικητικά μας όργανα αναστέλλουν προσωρινά τις αποφάσεις. Οι θεσμοί αξιολογούν την επίπτωση των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τις δεσμεύσεις και τους στόχους του προγράμματος του ESM. Οι διευθυντές και διοικητές του ΕFSF και του ESM θα αναλύσουν την αξιολόγηση των θεσμών και εν συνεχεία θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ESM.

Κοινοτικές πηγές εν τω μεταξύ σύμφωνα με το ΜΝΙ ανέφεραν ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης -και άρα η εκταμίευση της δόσης που εκκρεμεί- μπορεί να “τραβήξει” μέχρι το Μάρτιο, όταν δηλαδή η Ελλάδα θα βρίσκεται και πάλι σε ασφυκτικό πιστωτικά σημείο.

screenshot_2