«Συνάντηση Μανώλη Kεφαλογιάννη με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη»

«Στο επίκεντρο των συζητήσεων Κυπριακό, Συνθήκη της Λωζάννης, Ίμια».

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας στο πλαίσιο  της επίσκεψής του στην Κύπρο είχε σημαντικές συναντήσεις με την κυπριακή πολιτική ηγεσία.

1

Ο Μανώλης Κεφαλογιαννης είχε μακρά συνομιλία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Είχε την ευκαιρία να συζητήσει μαζί του για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει και του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος, μετά από 42 χρόνια εισβολής και κατοχής της μισής σχεδόν Κύπρου.

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει επιτέλους μια βιώσιμη και δίκαιη λύση για το Κυπριακό.  Εξήρε τις προσπάθειες του προέδρου Αναστασιάδη να διατηρήσει τον διάλογο ζωντανό χωρίς να εγκαταλείπει βασικές αρχές και αξίες.

2

Και τόνισε ότι η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος, σημαίνει και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο. Η Κύπρος,  ένα ευρωπαϊκό κράτος πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι δυνατόν να βρίσκεται υπό κατοχή από ξένα στρατεύματα.

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης συναντήθηκε επίσης, με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, τον Υπουργό Εξωτερικών Γιάννη Κασουλίδη και τον επίσημο διαπραγματευτή για το Κυπριακό Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Στις συναντήσεις του με τους Κυπρίους αξιωματούχους ο Μανώλης Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε, στις προκλητικές δηλώσεις από την πλευρά της Άγκυρας αναφορικά με τη Διεθνή Συνθήκη της Λωζάννης και το νομικό καθεστώς των Ιμίων.

Είχε την ευκαιρία να τους ενημερώσει για την τροπολογία που κατέθεσε στο Ε.Κ και η οποία  ενσωματώθηκε στο Ψήφισμα για το «πάγωμα» των ενταξιακών συνομιλιών ΕΕ – Τουρκίας. Μία τροπολογία που εκφράζει την έντονη ανησυχία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ευθεία αμφισβήτηση από τον Τούρκο πρόεδρο της Διεθνούς Συνθήκης της Λωζάννης.

Μία Διεθνής Συνθήκη που καθορίζει τα σημερινά σύνορα της Τουρκίας και αποτελεί για σχεδόν έναν αιώνα το σημαντικότερο παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τα Ίμια και τις απαράδεκτες  δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ότι αποτελούν τουρκικό έδαφος.

3

Για το θέμα αυτό που είχε αναδείξει με κατεπείγουσα ερώτησή του ο Μανώλης Κεφαλογιάννης,  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητάει από την Τουρκία να σεβαστεί τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο των κρατών μελών της ΕΕ και να αποφεύγει αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας.