Παγκρήτιος Όμιλος Φουσκωτών Σκαφών

118

Ο πρόεδρος του ΠΟΦΣ Δημήτρης Γιαβρίδης παραχώρησε συνέντευξη στο endospolis.gr και μιλάει για τους σκοπούς και τα σχέδια του Ομίλου και πρωτίστως για την έντονη κοινωνική δράση που σχεδιάζει να αναπτύξει.

Ερώτ:  Πώς γεννήθηκε η ιδέα για την δημιουργία του Ομίλου;

Απάντ: Ο Παγκρήτιος Όμιλος Φουσκωτών Σκαφών είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1996 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Μια ομάδα Ηρακλειωτών σκέφτηκαν να ενώσουν σ’ ένα όμιλο όλους αυτούς που αγαπούν τη θάλασσα και κατ’ επέκταση το φουσκωτό σκάφος.

Ερώτ:  Ποιοι οι σκοποί και το έργο του Ομίλου σας;

Απάντ: Οι σκοποί του Ομίλου είναι πολλοί. Αναφέρω:

  1. 1. Η ένωση, εκπροσώπηση και συντονισμός ενεργειών υπό ένα φορέα των ιδιοκτητών φουσκωτών σκαφών αλλά και των φίλων του φουσκωτού σκάφους, της θάλασσας, του θαλάσσιου πλούτου και περιβάλλοντος, αυτών που ενδιαφέρονται για τη διατήρηση και αποκατάσταση της ισορροπίας του οικοσυστήματος, την μόλυνση των ακτών, των θαλασσών και γενικά την προστασία του ενάλιου πλούτου για την ανάπτυξη: α) δεσμών φιλίας, β) πνεύματος αλληλεγγύης, γ) ορθής συμπεριφοράς στην θάλασσα δ) αλληλοβοήθειας μεταξύ των μελών ε) παροχής αρωγής σε περίπτωση ακυβερνησίας των σκαφών τους στ) σχέσεων αφ’ ενός μεταξύ των μελών και αφ’ ετέρου με άλλους ναυτικούς, ναυταθλητικούς, οικολογικούς και πολιτιστικούς συλλόγους ή φορείς κλπ.
  2. Η συνεργασία με την Πολιτεία αλλά και κάθε αρμόδιο φορέα για την επίτευξη βελτίωσης των συνθηκών αύξησης του Ελληνικού στόλου των φουσκωτών σκαφών με φορολογικές ελαφρύνσεις και κάθε άλλης μορφής κίνητρα. Η βελτίωση των συνθηκών, ναυσιπλοΐας, ελλιμενισμού και ασφάλειας των σκαφών και των επιβατών τους καθώς και την εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής πρόσβασης των  φουσκωτών σκαφών στην θάλασσα. Ενδεικτικά μνημονευμένοι στόχοι είναι η δημιουργία κατάλληλων και ελευθέρων κεκλιμένων επιπέδων (γλιστρών) πρόσβασης στην θάλασσα, η εξασφάλιση των συνθηκών ελεύθερης και νόμιμης πρόσβασης καυσίμων ανεφοδιασμού των φουσκωτών σκαφών σε όλα τα λιμάνια, τα αλιευτικά καταφύγια καθώς και σε κάθε οργανωμένο χώρο πρόσδεσης σκαφών της χώρας, η δημιουργία ελευθέρων  σταθερών και πλωτών μαρίνων για μικρά σκάφη καθώς και η εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής αξιοποίησής των φουσκωτών σκαφών.
  3. Η συμβολή στην πνευματική, πολιτιστική, κοινωνική και ηθική στήριξη της Κρήτης, της νησιώτικης Ελλάδας και ιδιαίτερα των ακριτικών και απομονωμένων περιοχών και νησιών.
  4. Η οργάνωση ομάδων διάσωσης, που θα μπορούν να συνδράμουν στο έργο των λιμενικών κλπ Αρχών σε περίπτωση εκτάκτων ναυτικών καταστάσεων και σε κάθε άλλη περίπτωση που οι Αρχές χρειάζονται την συνδρομή τους στα πλαίσια της πολιτικής προστασίας.
  5. Η οργάνωση, διάδοση και η ανάπτυξη των κάθε μορφής θαλασσίων και ναυτικών δραστηριοτήτων, αθλημάτων, αθλοπαιδιών, αγώνων ταχυπλοΐας αλλά και πάσης φύσεως αγώνων κλπ, προς ψυχαγωγία των  μελών.
  6. Η ανάπτυξη πνεύματος ναυτοσύνης στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την ανάπτυξη πνεύματος προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος με την πραγματοποίηση συνεδρίων και σεμιναρίων, προβολών καθώς και με κάθε σύγχρονο τρόπο επικοινωνίας όπως είναι η δημιουργία ιστοσελίδας, η οργάνωση ραδιοφωνικών η / και τηλεοπτικών εκπομπών κλπ.
  7. Η επιμόρφωση των μελών του και κάθε τρίτου για τους κανόνες ναυσιπλοΐας και τις δυνατότητες του φουσκωτού σκάφους.

limani

Ερώτ: Πόσα άτομα αριθμεί σήμερα ο Όμιλος και πως μπορεί κανείς να γίνει μέλος του;

Απάντ: Ο όμιλος αριθμεί 125 περίπου έγκυρα μέλη σήμερα. Απαιτείται να διαθέτει σκάφος .

Για να γίνει κάποιος μέλος θα πρέπει να τον υποδείξουν 2 έγκυρα μέλη του συλλόγου (ανάδοχοι). Εάν έχει σκάφος και μετά από αίτηση του, εγγράφεται ως δόκιμο μέλος. Μετά την πάροδο ενός έτους και με την παρακολούθηση των υποχρεωτικών σεμιναρίων στο διάστημα αυτό, γίνεται τακτικό μέλος του Παγκρήτιου Ο.Φ.Σ. Εάν δεν έχει σκάφος μπορεί να εγγραφεί ως ‘Φίλος’ με το μισό ποσό συνδρομής ενός μέλους έχοντας όλη την ενημέρωση του μέλους αλλά χωρίς δικαίωμα συμμετοχής στις αρχαιρεσίες του συλλόγου.

giavridhw

Ερώτ: Κάθε πότε οργανώνετε ταξίδια; Ποιές οι προετοιμασίες για την διοργάνωση ενός ταξιδιού;

Απάντ: Ο Παγκρητιος Ο.Φ.Σ. έχει ετησίως άνω των 30 εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν θαλασσινές δραστηριότητες και εκδρομές , κοινωνικές δράσεις, σεμινάρια, χερσαίες εκδρομές, οργάνωση 4ημερου εκδηλώσεων ‘ΕΝ ΠΛΩ’, κοπή πίτας και αλλά πολλά.

Ο υπεύθυνος της κάθε εκδήλωσης οφείλει σε συνεννόηση με το Διοικητικό Συμβούλιο να εκπονήσει το πρόγραμμα της εκδήλωσης-εκδρομής και να οργανώσει όλες τις ετοιμασίες που θα χρειαστούν έτσι ώστε όλα τα μέλη που θα συμμετέχουν να γνωρίζουν ώρες-τοποθεσίες-διαδρομές-κόστος. Έτσι γίνονται όλα ευκολότερα για τα μέλη που συμμετέχουν.

Ερώτ: Μέσα από τα ταξίδια σας σίγουρα θα έχετε να μας περιγράψετε αρκετές εμπειρίες. Εμείς θα θέλαμε να μοιραστείτε μαζί μας την πιο ευχάριστη και την ποιο δυσάρεστη ή επικίνδυνη ίσως εμπειρία σας

Απάντ: Η θάλασσα και η παρέα του ομίλου, μας έχει δώσει πολλές χαρές και αυτό είναι που ενώνει όλους εμάς σε αυτή την οικογένεια όπως εμείς χαρακτηριστικά αναφέρουμε τον όμιλο. Το απέραντο γαλάζιο και η αγάπη για τη  θάλασσα νομίζω ότι απεικονίζεται μόνο μέσα στο μυαλό και την ψυχή μας και θα χρειαζόταν πολλές σελίδες για να πούμε λίγες από τις απίστευτες στιγμές που έχουμε περάσει.

Όσο για κάποιες δυσάρεστες στιγμές νομίζω υπάρχουν ενίοτε για να μας υπενθυμίζουν τον σεβασμό που όλοι πρέπει να έχουμε στη θάλασσα.

Ερώτ: Πέρα από τα ταξίδια τι άλλες δραστηριότητες αναλαμβάνει ο Όμιλος σας;

Απάντ: Έχουμε αναπτύξει ένα τεράστιο κοινωνικό πρόσωπο προσπαθώντας στα μέτρα του δυνατού α) να βοηθήσουμε ευπαθείς ομάδες του τόπου μας β) να μεταφέρουμε σε ακριτικά νησιά της Ελλάδας μας πράγματα που έχουν ανάγκη τα τοπικά σχολεία και ιατρεία, γ) να συμμετέχουμε σε κοινωνικές δράσεις.

Οργανώνουμε σεμινάρια επιμόρφωσης των μελών μας, δράσεις καθαρισμού παραλιών, αλλά και σε ετήσια βάση του λιμένα Ηρακλείου και της Ντίας.

Οργανώνουμε το ΕΝ ΠΛΩ, μια έκθεση σκαφών και συναφών προϊόντων στην πλατεία του κεντρικού λιμεναρχείου ηρακλείου, μια γιορτή για την θάλασσα και το σκάφος αλλά και ημερίδες σεμινάρια και πολλά άλλα.

Ερώτ: Πόσο εύκολο είναι να «κυβερνήσει» κανείς ένα φουσκωτό σκάφος; Θεωρείται ότι τα ελληνικά ύδατα κρύβουν κινδύνους; Και ποιοι είναι αυτοί;

Απάντ: Το να οδήγησης ένα σκάφος αρχικά φαίνεται και είναι απλό αλλά για να πούμε ότι θέλεις να κυβερνήσεις πραγματικά ένα ταχύπλοο με σοβαρότητα και απόλυτο έλεγχο χρειάζεσαι βαθιά γνώση, εμπειρία και έλεγχο πολλών παραμέτρων που μεταβάλλονται συνεχώς. Τα ελληνικά ύδατα έχουν κινδύνους και ειδικά λόγο της πληθώρας των νησιών δημιουργούνται μη προβλέψιμα τοπικά φαινόμενα που πρέπει να γνωρίζουμε πριν έρθουμε προ απρόοπτου.

Ερώτ: Ποια τα επόμενα σχέδια του Ομίλου;

Απάντ: Ο Παγκρητιος Ο.Φ.Σ. προσπαθεί πάντα να είναι πρωτοπόρος σε όλα τα επίπεδα προς τα μελή του αλλά και την κοινωνία του τόπου με δράσεις και εκδηλώσεις. Σύντομα θα ενημερωθείτε και με μια κοινωνική δράση που θα αφόρα το νησί μας… Την αγαπημένη Ντια μας.

Ερώτ:  Είναι απαιτητική η συντήρηση ενός σκάφους ;

Απάντ: Η συντήρηση ενός σκάφους είναι απαιτητική γιατί θα πρέπει να γίνεται με προσοχή και σοβαρότητα σε ετήσια βάση αλλά και πριν και μετά από κάθε ταξίδι. Μην ξεχνάμε ότι είμαστε στη θάλασσα και κάθε πρόβλημα έχει μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας να αντιμετωπιστεί εν πλώ.

Ερώτ: Που σαλπάρατε τελευταία φορά και για πού ανοίγετε πανιά τώρα;

Απάντ: Το μεγαλύτερο ταξίδι που κάναμε φέτος ήταν συμμετέχοντας στην πανελλήνια συνάντηση όλων των ομίλων φουσκωτών σκαφών όπου βρέθηκαν 30 πληρώματα-σκάφη μας μαζί με αλλά 250 στις Σποράδες στην Αλόννησο και στα γύρω νησιά Σκόπελο Σκιάθο Εύβοια.

Για το 2017 ετοιμαζόμαστε εκτός των άλλων, για τον γύρο του Αργοσαρωνικού (Αίγινα Ύδρα Πόρο Σπέτσες).

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook