Μάχη με το αυτονόητο! Αρκετά πια με την υποκρισία και την ιδεοληψία. Άμεση ενεργοποίηση του νόμου για το «πλοίο ασφαλείας»!

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή

Οι συνεχιζόμενες 48ώρες απεργίες της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) έχουν καθηλώσει στα λιμάνια πλοία και ταξιδιώτες από και προς τη νησιωτική περιφέρεια. Η απεργία, αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων, αποτελεί καταστροφή για τους νησιώτες, για τους παραγωγούς, για αγρότες και κτηνοτρόφους, για όλους τους ανθρώπους που ζουν στα νησιά και έχουν καθημερινά την αγωνία, αν προκύψει το παραμικρό πρόβλημα, αν θα φτάσει το φορτίο με τα φάρμακα, με τα προϊόντα, με τα καύσιμα και μια σειρά άλλα τέτοια ζητήματα.

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ., σεβόμενη το δικαίωμα στην απεργία, αλλά και προστατεύοντας τους κατοίκους της νησιωτικής Ελλάδας, είχε εισάγει το θεσμό του «πλοίου ασφαλείας» (άρθρ. 25 του ν. 4256/2014) για τον προγραμματισμό δρομολογίου έκτακτης ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας. Το «πλοίο ασφαλείας» είναι ένας θεσμός που σέβεται το αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία και παράλληλα προστατεύει τους νησιώτες, τους παραγωγούς ευπαθών προϊόντων, τους αγρότες και κτηνοτρόφους και διασφαλίζει την απρόσκοπτη μεταφορά αγαθών και προϊόντων, όπως φάρμακα, καύσιμα και ευπαθή προϊόντα.

Δυστυχώς, η «αριστερή …ευαισθησία» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προσκολλημένη σε μια ιδεοληψία και υποκριτική στάση δεν ενεργοποιεί το «πλοίο ασφαλείας» με αποτέλεσμα να κρατά ομήρους τους κατοίκους των νησιών και να στέλνει στην οικονομική καταστροφή τους παραγωγούς ευπαθών προϊόντων. Ήδη η ζημιά των παραγωγών από προϊόντα που σαπίζουν στα λιμάνια εκτιμάται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ ανυπολόγιστη είναι η ζημιά που προκαλείται από την απώλεια αγορών που στρέφονται σε άλλες χώρες για την προμήθεια προϊόντων.

Η Κυβέρνηση εθελοτυφλεί και αγνοεί ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν προβλήματα στη μετακίνησή τους, παραγωγοί και έμποροι δυσκολεύονται στην μεταφορά των προϊόντων τους, ευπαθή προϊόντα καταστρέφονται και οι παραγωγοί δέχονται άλλο ένα πλήγμα από την Κυβέρνηση οδηγούμενοι στην απόγνωση και την καταστροφή.

Έχει αντιληφθεί ο αρμόδιος Υπουργός ότι η ανευθυνότητα και η ανικανότητα της Κυβέρνησης καταδικάζει σε ταλαιπωρία, φοβερή αγωνία και οικονομική καταστροφή χιλιάδες πολιτών; Έχει αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να παίζει με την αγωνία και τη ζωή γονιών, μαθητών, παραγωγών και επαγγελματιών; Έχει αναλογιστεί το τεράστιο κόστος που δημιουργείται; Φαίνεται πως η «αριστερή … ευαισθησία» έχει πολύ στενά όρια και δεν μπορεί να συμμεριστεί την αγωνία και την καταστροφή των ανθρώπων στα νησιά.

Καλούμε άμεσα τον αρμόδιο Υπουργό να πάψει να είναι παρατηρητής στα γεγονότα που εξελίσσονται και να εφαρμόσει σήμερα κιόλας, έχει ήδη αργήσει, την προαναφερόμενη διάταξη για το «πλοίο ασφαλείας» και να γίνει προγραμματισμός δρομολογίου έκτακτης ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας από και προς το Ηράκλειο, ώστε να εξυπηρετηθούν αγρότες, έμποροι, πολίτες, αλλά και να γίνει μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης και ευπαθών προϊόντων.

Δίνουμε πλέον μάχη με το αυτονόητο! Αρκετά πια με την υποκρισία και την ιδεοληψία. Καλούμε για την άμεση ενεργοποίηση του νόμου!

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

  1. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για την άμεση ενεργοποίηση της διάταξης του ν. 4526/2014 για το «πλοίο ασφαλείας»;
  2. Γιατί δεν έχει ακόμη εφαρμοσθεί η διάταξη; Γιατί δεν έχει ξεκινήσει το δρομολόγιο του το «πλοίο ασφαλείας» από και προς το Ηράκλειο;

Ο ερωτών Βουλευτής
Λευτέρης Κ. Αυγενάκης
Βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου