Άμεση παρέμβαση Μανώλη Κεφαλογιάννη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τις προκλητικές γραπτές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών με τις οποίες αμφισβητεί την ελληνικότητα των Ιμίων κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με την ερώτησή του ο Μανώλης Κεφαλογιάννης επισημαίνει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ο Τούρκος υπουργός αμφισβητώντας την ελληνικότητα των Ιμίων ουσιαστικά θέτει υπό αμφισβήτηση την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Μετά την ευθεία αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου από τον Τούρκο πρόεδρο που με συνεχείς προκλητικές δηλώσεις μιλάει για «σύνορα της καρδιάς μας» και ζητάει επαναδιαπραγμάτευση της Διεθνούς Συνθήκης της Λωζάννης,  οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών προκαλούν ακόμη περισσότερη ανησυχία και προβληματισμό.

Με τις δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός αμφισβητεί γραπτώς την ελληνικότητα των Ιμίων χαρακτηρίζοντας τις δύο νησίδες τουρκικό έδαφος.

Τα δύο (Ανατολικό και Δυτικό Ίμιο ή Λίμνιο) ακατοίκητα ελληνικά νησιά βρίσκονται ανατολικά της Καλύμνου στα Δωδεκάνησα. Σύμφωνα με την παράδοση από την Ιταλία των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα το 1947, τα Ίμια ανήκουν στην Ελληνική επικράτεια, και βρίσκονται στα Ελληνικά θαλάσσια ύδατα.

Ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Είναι σε γνώση της η ευθεία αμφισβήτηση των ορίων της ελληνικής επικράτειας που αποτελούν και μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  2. Πώς σχολιάζει τις δηλώσεις