Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλης Αλιφιεράκης

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Κρήτης μιλάει στο endospolis.gr για το πώς βλέπει το μέλλον της επιχειρηματικότητας, τους τομείς που θα μπορούσαν να ανθίσουν μέσα στην κρίσιμη περίοδο και πως το Επιμελητήριο συμβάλλει στην τόνωση της αγοράς και της οικονομίας.

Ερώτ: Πώς βλέπετε το μέλλον της επιχειρηματικότητας;

Απάντ: Είναι αλήθεια, ότι όλοι οι κλάδοι της οικονομίας κινούνται σε μεγάλη αβεβαιότητα. Τόσο το ασταθές φορολογικό σύστημα, όσο και η μείωση της κατανάλωσης, δεν αφήνουν περιθώρια στις επιχειρήσεις να προγραμματίζουν τις επόμενες κινήσεις τους. Γι΄ αυτό, θα πρέπει να προσαρμοστούμε σ’ αυτά τα δεδομένα και νομίζω ότι πολλές επιχειρήσεις το έχουν κάνει ήδη προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους.

Ερώτ: Πόσες επιχειρήσεις έκλεισαν-άνοιξαν τα τελευταία δυο χρόνια;

Απάντ: Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητηρίου – και για να συγκρίνουμε ίδιες περιόδους – το διάστημα από 1/1/2015 έως 30/9/2015 άνοιξαν 819 επιχειρήσεις στο Ν. Ηρακλείου και έκλεισαν 1.036. Το αντίστοιχο διάστημα φέτος άνοιξαν 760 επιχειρήσεις και έκλεισαν 819.

Ερώτ: Πως κρίνετε την επιχειρηματικότητα πριν και μετά την κρίση;

Απάντ: Πριν από την κρίση η επιχειρηματικότητα λειτουργούσε πολύ διαφορετικά. Όχι απαραιτήτως σωστά. Υπήρχαν στρεβλώσεις στην αγορά, οι οποίες προκαλούσαν πολλά προβλήματα και η πολιτεία δεν φαινόταν ικανή να τ’ αντιμετωπίσει. Από το 2010 ήρθαν απρόβλεπτες ανατροπές, που παρέσυραν ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις. Η αγορά φαίνεται ότι έχει ισορροπήσει πλέον σε πολύ χαμηλά επίπεδα και με τεράστιες απώλειες.

Ερώτ: Ποιοι τομείς της επιχειρηματικότητας θεωρείτε ότι θα μπορούσαν να ανθίσουν μέσα σε αυτή την κατάσταση που βιώνουμε. Και ποιοι έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα;

Απάντ: Οι κλάδοι που έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό είναι της μεταποίησης και της οικοδομής. Ωστόσο, υπάρχουν επιχειρήσεις και σ΄ αυτούς τους τομείς που καταφέρνουν να λειτουργούν έχοντας μειώσει σημαντικά τα λειτουργικά τους έξοδα αλλά και τα οικονομικά οφέλη. Η κρίση πάντως, έκανε πολλές επιχειρήσεις να επαναπροσδιορίσουν τους στόχους τους, ν΄ αναζητήσουν νέους πελάτες, να δραστηριοποιηθούν και σε νέους τομείς. Νομίζω ότι οι προοπτικές ανήκουν σε αυτές ακριβώς τις επιχειρήσεις που θα καταφέρουν να βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών τους, που θα καινοτομήσουν και θα συνεργαστούν για να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στην αγορά. Πιο συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη θέση τους στην αγορά είναι αυτές του πρωτογενούς τομέα, του τουρισμού και της μεταποίησης  που θα επιδιώξουν τη σύνδεση με την τεχνολογία.

Ερώτ: Δυστυχώς τα λουκέτα στις επιχειρήσεις συνεχίζονται. Από την άλλη όμως βλέπουμε συνεχώς να ανοίγουν επιχειρήσεις εστίασης. Θεωρείτε ότι αυτό είναι καλό για την τοπική οικονομία;

Απάντ: Κάθε νέα επιχείρηση δημιουργεί νέες προοπτικές για την τοπική οικονομία και κυρίως νέες θέσεις εργασίας. Η ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου, προφανώς αποτυπώνει μια κοινωνική ανάγκη και ελπίζω να επεκταθεί και σε άλλους τομείς.

Ερώτ: Ποιες είναι οι προτάσεις του Επιμελητηρίου Ηρακλείου για την τόνωση της αγοράς και της οικονομίας;

Απάντ: Το Επιμελητήριο Ηρακλείου κάνει πολλές δράσεις για να στηρίξει τις επιχειρήσεις – μέλη του. Διοργανώνει ενημερωτικές εκδηλώσεις, επιχειρηματικές συναντήσεις και εκπαιδευτικά σεμινάρια, για κάθε ενδιαφερόμενο. Παρέχει πληροφορίες για εκθέσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού καθώς και για την αγορά άλλων χωρών. Έχει καθιερώσει το Παγκρήτιο Φόρουμ προώθησης κρητικών προϊόντων και εργάζεται σε συνεργασία με τα άλλα τρία Επιμελητήρια της Κρήτης για τη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τριτογενή. Πρωτοστατεί στη δημιουργία Δικτύου Προώθησης του Κρητικού Τυριού, αλλά και στην ταυτοποίηση αντικειμένων της κρητικής λαϊκής τέχνης με την απονομή του σήματος ΚΡΗΤΙΚΑ ΧΕΡΙΑ. Προωθεί τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων και προγραμματίζει πολλές ακόμη δραστηριότητες που θ’ ανακοινωθούν προσεχώς.