Εκδηλώσεις σήμερα Πέμπτη στα Χανιά για την 103η επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα

Δήλωση Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη

Τιμώντας την 103η επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης που συμμετέχει σήμερα στις επετειακές εκδηλώσεις στα Χανιά, δήλωσε:

«Είναι ημέρα τιμής και μνήμης για τους ήρωες συμπατριώτες μας που μέσα από συνεχείς επαναστάσεις θυσιάστηκαν για την ελευθερία. Είναι ημέρα τιμής και μνήμης στον Εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο που έκανε πράξη το όραμα της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, και την εθνική ολοκλήρωση. Η σημερινή ιστορική επέτειος αφυπνίζει τις συνειδήσεις όλων μας και αποτελεί πηγή άντλησης διδαγμάτων για εθνική ενότητα, ανάκαμψη και πρόοδο στην χώρα μας».

perife-2

Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στην 103η επέτειο που πραγματοποιήθηκαν σήμερα Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου στα Χανιά τελέστηκε το πρωί Θεία Λειτουργία και εψάλει Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου,  παρόντων του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου της Βουλής, του Περιφερειάρχη Κρήτης, βουλευτών, Αντιπεριφερειαρχών, Δημάρχων, τοπικών αρχών, εκπροσώπων φορέων και πλήθους κόσμου.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  Προκόπη Παυλόπουλο υποδέχτηκαν στην είσοδο του Ναού ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο δήμαρχος Χανίων Τάσος  Βάμβουκας o οποίος και εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας. Στη συνέχεια έγινε ξενάγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας  Προκόπη Παυλόπουλου στο Ναυτικό Μουσείο και ακολούθησε  έπαρση της σημαίας στο φρούριο του Φιρκά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παρουσία των πολιτικών, στρατιωτικών, τοπικών αρχών και κόσμου.

Σε εκδήλωση πριν από λίγο στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Χανίων ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα διαχρονικά μηνύματα της ιστορικής επετείου αλλά και στον οραματιστή Ελευθέριο Βενιζέλο ενώ του έδωσε δώρο αντίγραφο το χάρτη της πόλης των Χανίων του χαρτογράφου M. Boschini  του 1651 από το αρχείο του Ναυτικού Μουσείο Κρήτης.

perife-3

Σύμφωνα με το πρόγραμμα,  στις 5 το απόγευμα έγινε συνεδρίαση του Δ.Σ. της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στη Χαλέπα όπου προέδρευσε ο Πρόεδρος της Βουλής, ενώ στις 7 στο Εθνικό Ίδρυμα Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» έγινε τελετή αναγόρευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίτιμο Πρόεδρο και Εταίρο του Ιδρύματος. Έγιναν χαιρετισμοί από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Νίκο Παπαδάκη, ενώ έγινε επίδοση μεταλλίου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Πρόεδρο του Ιδρύματος.