Αποχώρηση Σουλτς απο την Ευρωβουλή

Την αποχώρησή του από την Ευρωβουλή για να επιστρέψει στην γερμανική πολιτική σκηνή ανακοίνωσε ο Μάρτιν Σουλτς. Ο σοσιαλημοκράτης πρόεδρος της Ευρωβουλής πρόκειται να μπει στη μάχη των γερμανικών εκλογών.

Ο Σουλτς θα έπρεπε να παραδώσει την προεδρία της Ευρωβουλής στη μέση της τρέχουσας θητείας (δηλαδή στους επόμενους μήνες), βάσει της συμφωνίας των Σοσιαλδημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου με το κεντροδεξιό ΕΛΚ.

Σχετικά με το τι θα γίνει με την προεδρία της Ευρωβουλής, τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν στις αρχές του επόμενου χρόνου. Από το στρατόπεδου του ΕΛΚ, το οποίο θα αναλάβει την (άτυπα, «εκ περιτροπής») προεδρία, ακούγονται τα ονόματα της ιρλανδής Μάιρεντ Μακγκίνες, του γάλλου Αλέν Λαμασούρ και του σλοβένου Αλόις Πέτερλε (πρώην πρωθυπουργός). Στην κούρσα βρίσκονται ωστόσο και ο γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ, ο αυστριακός Ότμαρ Κάρας και ο ιταλός Αντόνιο Ταϊάνι.

Όσον αφορά το ρόλο τού Σουλτς στη Γερμανία, πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung τον θέλουν να μπαίνει επικεφαλής του ψηφοδελτίου στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Παραμένει δηλαδή ακόμη ανοικτό αν θα διεκδικήσει την καγκελαρία το 2017 ή άλλο ρόλο στο Βερολίνο, όπως το υπουργείο Εξωτερικών σε ενδεχόμενο δεύτερο Μεγάλο Συνασπισμό.