3 στους 4 Έλληνες δεν έχουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους

Εδώ και 7 ολόκληρα χρόνια οικονομικής κρίσης, τα πράγματα για τους Έλληνες πολίτες παν απο το κακό στο χειρότερο. Σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας, τρεις στους τέσσερις Έλληνες αδυνατούν να είναι συνεπείς στην πληρωμή των λογαριασμών τους, ενώ το 68% δηλώνει ότι δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη του.

Την ίδια στιγμή όμως και εκείνοι που προσπαθούν και πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, αντιμετωπίζουν εν συνεχεία μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης με αποτέλεσμα να περνάνε τσίμα τσίμα. Οι συνθήκες ζωής, οι απανωτοί φόροι, οι μειώσεις των συντάξεων και των μισθών οδηγούν ολοένα και πιο πολλούς να ψάχνουν λύση φεύγοντας στο εξωτερικό με συνέπεια  το 30% να δηλώνει πως θέλει να φύγει από την Ελλάδα και να αναζητήσει καλύτερη τύχη σε άλλη χώρα, κυρίως στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα παραπάνω ευρήματα περιλαμβάνονται στην έρευνα European Consumer Payment Report 2016 που διενήργησε η Intrum Justitia, σουηδική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην είσπραξη οφειλών και στη διαχείριση «κόκκινων» δανείων.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 12 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2016 σε δείγμα 21.317 ατόμων, σε 21 χώρες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα καταγράφονται στις περισσότερες περιπτώσεις τα πιο απογοητευτικά ποσοστά, ενώ η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών δείχνει να έχει επιδεινωθεί σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 53% των Ελλήνων δηλώνει ότι δεν έχει αρκετά χρήματα που θα του διασφάλιζαν μια αξιοπρεπή διαβίωση. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 29%, χαμηλότερος από αυτόν στην Ελλάδα, αλλά αυξημένος σε σύγκριση με το 2015 (26%).

Το 65% των Ελλήνων υποστηρίζει ότι, αφού πληρώσει τους φόρους του, ανησυχεί πως δεν θα μείνουν αρκετά χρήματα για την κάλυψη των αναγκών του, με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη να είναι 39% (από 35% πέρυσι).

Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες σε πολλές χώρες της Ευρώπης δημιουργούν νέο κύμα μετανάστευσης ή τουλάχιστον πρόθεσης. Το 16% δηλώνει ότι σκέφτεται να εγκατασταθεί σε άλλη χώρα, λόγω της δυσμενούς κατάστασης που υπάρχει στην πατρίδα του. Στην Ελλάδα και στην Ουγγαρία το αντίστοιχο ποσοστό είναι σχεδόν το διπλάσιο (30%) και ακολουθεί η Ιταλία με 28%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το 20% των Ευρωπαίων θεωρεί ότι οικονομική κατάσταση της χώρας του βελτιώνεται, με το ποσοστό αυτό στην Ελλάδα να είναι μόλις 5%. Το 30% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι βελτιώνεται η οικονομική του κατάσταση, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι εξαιρετικά χαμηλό, μόλις 9%.