Επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον 3 χελώνες καρέτα καρέτα

Το Ενυδρείο Κρήτης του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ.  διοργανώνει εκδήλωση για την απελευθέρωση τριών χελωνών καρέτα καρέτα  η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24/11/2016 και ώρα 11:00 π.μ. στην παραλία μπροστά από το Ενυδρείο.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται :

Με μεγάλη  μας χαρά, οι τρεις χελώνες, οι οποίες παραλάβαμε σε πολύ κακή κατάσταση, κατάφεραν μετά από τις φροντίδες του τμήματος Ενυδρειολογίας του Ενυδρείου Κρήτης, να επιβιώσουν, να αναρρώσουν και υγιείς πια  ετοιμάζονται για την επιστροφή τους στο φυσικό τους περιβάλλον.

Η ιστορία τους

Η μία χελώνα (28 κιλών, θηλυκή) βρέθηκε να επιπλέει αδύναμη, με ανοιχτό εκτεταμένο βαθύ παλαιό τραύμα στο κεφάλι από προπέλα σκάφους την Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015 στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ελούντας και Σπιναλόγκας  (όρμος Μιραμπέλου, Ν. Λασιθίου) από πελάτη του ξενοδοχείου Porto Elounda. Η δεύτερη (3 κιλών, πιθανόν θηλυκή) βρέθηκε εκβρασμένη, μπλεγμένη σε μάζα πλαστικών σκουπιδιών (σάκο, μάσκα κατάδυσης, πετονιές αλιείας με αγκίστρι, κ.α.) μέρος των οποίων είχε καταπιεί ενώ άλλες πλαστικές ίνες είχαν περισφίξει το μπροστινό πτερύγιο στη βάση του ενώ έφερε επιπλέον πλήθος εκτοπαρασίτων (βδέλλες) στο δέρμα και στο πλάστρο (κοιλιακή χώρα καβουκιού) την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015 στην ακτή κοντά στο ξενοδοχείο Serita Beach (Ανισσαράς, Ν. Ηρακλείου) από επισκέπτη της περιοχής. Η τρίτη χελώνα (1,5 κιλού, ακαθορίστου φύλου) βρέθηκε τραυματισμένη από αγκίστρι στον οισοφάγο (όπως επιβεβαίωσε η ακτινογραφία που πραγματοποιήθηκε) με την πετονιά να προεξέχει από το στόμα της, αρκετά δραστήρια το Σάββατο 25 Ιουνίου 2016 στην περιοχή Επισκοπή (Ν. Ρεθύμνης) από εθελοντές της ΜΚΟ ΑΡΧΕΛΩΝ.

Οι δύο πρώτες χελώνες, άμεσα μετά την ενημέρωση, μεταφέρθηκαν από το προσωπικό της Ενυδρειολογίας για περίθαλψη στις εγκαταστάσεις του Ενυδρείου Κρήτης και μετά τον έλεγχο από τον συνεργαζόμενο κτηνίατρο (κ. Π. Νικηφοράκη) ακολούθησαν την προτεινόμενη θεραπεία για την ενδυνάμωσή τους, την επούλωση των τραυμάτων και την αποπαρασίτωση. Η τρίτη, μεταφέρθηκε  από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ και σύντομα εφόσον η καλή κατάσταση της υγείας της το επέτρεπε, υπεβλήθη σε επέμβαση για την αφαίρεση του αγκιστριού από τον συνεργαζόμενο κτηνίατρο  ακολουθώντας την μετεγχειρητική θεραπεία.

Μετά από 16, 13 και 5 μήνες παραμονής στους κατάλληλους χώρους αντίστοιχα, με τη φροντίδα από το έμπειρο προσωπικό του τμήματος Ενυδρειολογίας, υγιείς πια, αρκετά ζωηρές και διπλά μαρκαρισμένες τόσο με εξωτερική μεταλλική μάρκα (από τον ΑΡΧΕΛΩΝ) στα δύο μεγαλύτερα άτομα, όσο και με εσωτερική υποδόρια μάρκα στο λαιμό (από τον κτηνίατρο) και στα τρία άτομα, μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στο φυσικό τους περιβάλλον.

Τα ανθρωπογενή αίτια τραυματισμού (χτύπημα από προπέλα, πλαστικά, αγκίστρι) και η ανάγκη περίθαλψης των τριών χελωνών Caretta caretta, που ως γνωστό αποτελεί  προστατευόμενο είδος, έρχεται να υπενθυμίσει για μια ακόμα φορά την ανάγκη και τον σεβασμό στη θαλάσσια ζωή και να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό σε γενικότερα θέματα προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος. Οι επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και του Ενυδρείου Κρήτης εργάζονται καθημερινά σε αυτή την κατεύθυνση και είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι,  δίνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας μιας και τρία ακόμη άτομα του είδους επιστρέφουν υγιή στον χώρο όπου ανήκουν.