20 Νοεμβρίου ”ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ”

Το 1989 γεννήθηκε η σύμβαση για τα Δικαιώματα του παιδιού. Η Σύμβαση είναι μια διεθνής συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λέει πως όλα τα παιδιά γεννιούνται με βασικές ελευθερίες και δικαιώματα. Μια τέτοια συνθήκη αποτελεί μια συμφωνία μεταξύ ανθρώπων η κρατών όπου όλοι συμφωνούν να υπακούουν στον ίδιο νόμο.

paidi

Η Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, που αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρωπινά δικαιώματα παγκοσμίως, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ Στις 20 Νοεμβρίου του 1989. Την έχουν επικυρώσει όλα τα κράτη του κόσμου εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας (η χώρα μας την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου του 1992) και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς [Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Συμμετοχής].

Παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών, που σε πολλές χώρες αποτελούν κενό γράμμα, εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης, εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους, δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριάζονται στους πολέμους και πολλά ακόμη ορφανεύουν η και σκοτώνονται από τον ιό του AIDS και από άλλες ασθένειες. Τα στοιχειά και οι αριθμοί είναι καταπέλτης στον εφησυχασμό της συνείδησης. Είχα ξεκινήσει να σας μεταφέρω τις 4 θεμελιώδεις αρχές (η Σύμβαση έχει συνολικά 54 άρθρα), όμως τελικά επέλεξα να σας μεταφέρω τις Αρχές με τα μάτια ενός παιδιού.

    …….ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ……

                     -να έχω ταυτότητα

-να είμαι κοντά στους γονείς μου
-να έχω φαγητό, ρούχα, ασφαλές σπίτι
-στην καλή υγεία, σε ιατρική περίθαλψη, σε ειδική φροντίδα
-να πηγαίνω σχολείο
– να μεγαλώνω χωρίς ξύλο και προσβολές
– να μην δουλεύω
– στο σεβασμό της προσωπικότητας
– να λέω τη γνώμη μου
– να εκφράζω ελεύθερα τις πεποιθήσεις μου
– να προστατεύεται η ιδιωτική μου ζωή
– να ενημερώνομαι
– να έχω ελεύθερο χρόνο

Σήμερα ζούμε σε ένα κόσμο όπου σχεδόν όλοι συμφωνούν πως οποιοσδήποτε κάτω
των 18 ετών είναι π α ι δ ί !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

γράφει η Τένια Σταμπούλου
συνιδιοκτήτρια στο Ουράνιο Τόξο