Τι είπε για το χρέος ο Ομπάμα σε Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχτηκε τον Μπαράκ Ομπάμα στο τέλος της σκάλας και μαζί ανέβηκαν τα σκαλιά για να μπουν στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου.

«Είναι για εμάς μεγάλη τιμή να έχετε επιλέξει την Ελλάδα ως τον σταθμό του τελευταίου ευρωπαϊκού ταξιδιού και αυτό μπορεί να δώσει από μόνο του μηνύματα στην Ευρώπη και στη διεθνή κοινότητα» τόνισε απευθυνόμενος στον αμερικανό πρόεδρο ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν κουβαλά μόνο την αρχαία κουλτούρα αλλά μάχεται και σήμερα για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, την Ισότητα και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Παρά τις δυσκολίες που περάσαμε τα τελευταία πέντε χρόνια, σταθήκαμε όρθιοι και ελπίζουμε ότι οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού θα καρποφορήσουν και οι διαπραγματεύσεις για την κρίση χρέους θα έχουν θετική κατάληξη. Αλλά και για το Κυπριακό, όλοι ελπίζουμε σε βιώσιμη λύση.  Ανυπομονώ να συζητήσουμε κατ’ ιδίαν όλα αυτά τα ζητήματα και είμαι βέβαιος ότι το τελευταίο ταξίδι στην Ευρώπη θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα» είπε μπροστά στις κάμερες.

«Η ανάπτυξη που έχει πετύχει και με τις μεταρρυθμίσεις θα φτάσουμε σε καλύτερα αποτελέσματα» τόνισε αναφερόμενος στην Ελλάδα ο Μπαράκ Ομπάμα. «Με τη λιτότητα δεν γίνεται τίποτα, θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους» σημείωσε.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό τόνισε πως  «θα συνεργαστούμε για το πως μπορέσουν να μειωθούν οι ροές μεταναστών στην Ελλάδα και να βρούμε μια λύση για τις αιτίες που προκαλούν τις ροές αυτές».

Όσον αφορά στο Κυπριακό, υπογράμμισε πως «πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να βρούμε δίκαιη και βιώσιμη λύση».

«Βλέπουμε στην Ελλάδα μια σύμμαχο, μια φίλη και συμμαχικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Από την ελληνοαμερική κοινότητα μεταφέρω την αγάπη για την Ελλάδα» είπε κλείνοντας τον σύντομο αυτό διάλογο μπροστά στις κάμερες.