Αφγανιστάν: Επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο γερμανικό προξενείο

Στόχος επίθεσης αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο έγινε την Πέμπτη το γερμανικό προξενείο στην πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, στο βόρειο Αφγανιστάν. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο νεκρούς και περισσότερους από 60 τραυματίες, πολλοί εκ των οποίων είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν στα θύματα της επίθεσης περιλαμβάνονται υπάλληλοι του προξενείου. Βέβαιο πάντως είναι πως πολλοί εκ των τραυματιών είναι ανυποψίαστοι πολίτες.

Το προξενείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, κοντά στο Μπλε Τέμενος, είναι καλά φυλασσόμενο και προστατεύεται από ένα ψηλό φράχτη. Ο καμικάζι που οδηγούσε το παγιδευμένο όχημα, το έριξε στον φράχτη πριν ανατιναχτεί.

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την «επιχείρηση ενός μάρτυρα» στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ. Όπως δήλωσε εκπρόσωπός τους, ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ, η επίθεση έγινε σε αντίποινα για τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα της 3ης Νοεμβρίου στην πόλη Κουντούζ, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 32 άμαχοι.

Ο ίδιος είπε ότι και άλλοι ισλαμιστές αντάρτες παρεισέφρησαν στο κτίριο του προξενείου για να συνεχίσουν την επίθεση, κάτι όμως το οποίο δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις Αρχές. Εντούτοις, υπάρχουν αναφορές κατοίκων της περιοχής που κάνουν λόγο για πυρά στο κτίριο.

Η έκρηξη συγκλόνισε ολόκληρη την πόλη και, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, έσπασε τζάμια σε ακτίνα «χιλιομέτρων». Στην περιοχή γίνονται υπερπτήσεις ελικοπτέρων, πρόσθεσε ο ανταποκριτής.

Από το Βερολίνο, εκπρόσωπος της γερμανικής δύναμης που έχει αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν υπό τη διοίκηση του NATO επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκε έκρηξη έξω από το γερμανικό προξενείο στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τα θύματα.

Στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών συστάθηκε ομάδα διαχείρισης κρίσης αναφορικά με την επίθεση στο προξενείο της χώρας στο Αφγανιστάν.

 

http://news.in.gr/