Σοβαρό επεισόδιο μεταξύ του αεροπλανοφόρου Κουζνετσόφ και ΝΑΤΟϊκού σκάφους ανοιχτά της Κρήτης

«Θερμό» επεισόδιο μεταξύ ρωσικών σκαφών που συνοδεύουν το αεροπλανοφόρο Κουζνετσόφ και ΝΑΤΟϊκού σκάφους σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κρήτης στη Μεσόγειο Θάλασσα, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και επιβεβαίωσε το διεθνές δίκτυο BBC.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστό, δύο από τους καταστροφείς που συνοδεύουν το αεροπλανοφόρο Κουζνετσόφ στην αποστολή του στις ακτές της Συρίας, κινήθηκαν απειλητικά εναντίον ολλανδικού υποβρυχίου του ΝΑΤΟ, το οποίο εντοπίστηκε να τους κατασκοπεύει σε απόσταση 12 μιλίων.

Το ΝΑΤΟ παραδέχθηκε ότι «παρακολουθούμε με υπευθυνότητα και σύνεση» το ρωσικό στόλο. Η επιθετική κίνηση των ρωσικών σκαφών έτρεψε σε φυγή το ολλανδικό υποβρύχιο, καθώς το ΝΑΤΟ δεν επιθυμούσε να εμπλακεί σε μεγαλύτερες περιπέτειες.

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, το Κουζνετσόφ και η συνοδεία του πλέουν σε απόσταση 62 μιλίων βορειοδυτικά του συριακού λιμανιού της Λαττάκειας και έχει ήδη ξεκινήσει τις επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών στο Χαλέπι.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσε το επεισόδιο, λέγοντας πως οι δύο καταστροφείς υποβρυχίων, Severomorsk και Vice-Admiral Kulakov καθώς και ελικόπτερα που είναι σχεδιασμένα να πλήττουν υποβρύχια, κατευθύνθηκαν προς το μέρος του ολλανδικού σκάφους, καθώς τα ραντάρ τους αντιλήφθηκαν την παρακολούθηση μέσω ειδικών συστημάτων.

Το επεισόδιο είχε διάρκεια τουλάχιστον μίας ώρας, ενώ οι Ρώσοι χαρακτήρισαν «επικίνδυνες και αδέξιες» τις κινήσεις του ολλανδικού πληρώματος. Σχολιάζοντας το γεγονός στην ολλανδική τηλεόραση, ένας ειδικός αναλυτής δήλωσε πως «είναι πραγματικά ανησυχητικό το ότι ένα ολλανδικό υποβρύχιο σε μυστική αποστολή, αποκαλύφθηκε πολύ εύκολα».

nato-1