Οι θέσεις της Χίλαρη Κλίντον στα θέματα Ελλάδας και Κύπρου

19

Τις θέσεις της  για τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασε η Χίλαρι Κλίντον εκδίδοντας ένα δισέλιδο «κείμενο θέσεων», στο οποίο τονίζονται μεταξύ άλλων οι δεσμοί της δημοκρατικής υποψήφιας με την ελληνοαμερικανική κοινότητα και την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία.

xilari0clinton01300

Πρόκειται για ένα προεκλογικό κείμενο, το οποίο απευθύνεται στους Έλληνες ομογενείς ψηφοφόρους. Όπως υπογραμμίζεται στο κείμενο, η Κλίντον πιστεύει πως η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας εδράζεται σε κοινά συμφέροντα και αξίες, αλλά και στους ισχυρούς δεσμούς που δημιουργεί ανάμεσα στις δύο χώρες η ελληνοαμερικανική κοινότητα.

«Οι ΗΠΑ είναι το σπίτι περίπου τριών εκατομμυρίων ατόμων που ταυτοποιούνται ως Ελληνοαμερικανοί. Οι πολυάριθμοι δεσμοί τους με την Ελλάδα, τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά, ενισχύουν τις διμερείς σχέσεις και χρησιμεύουν ως γέφυρα κατανόησης ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ».

Ειδικότερα, το κείμενο θέσεων κάνει μια αναδρομή για το πως η Χίλαρι Κλίντον έχει σταθεί σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας και της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Ως Πρώτη Κυρία, γερουσιαστής, αλλά και υπουργός Εξωτερικών είχε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους ηγέτες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και επισκέφτηκε τρεις φορές το Οικουμενικό Πατριαρχείο για να τονίσει την σημασία του.

«Η Χίλαρι είναι από παλιά υπέρμαχος της θρησκευτικής ελευθερίας και είναι υπερήφανη που εκπροσωπούσε την ζωντανή ελληνοαμερικανική κοινότητα της Νέας Υόρκης ως γερουσιαστής».

Όσον αφορά τα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα και την Κύπρο, το κείμενο αναφέρει πως η Κλίντον θα σταθεί στο πλευρό των συμμάχων των ΗΠΑ.

«Η Χίλαρι γνωρίζει ότι ο κόσμος είναι πάρα πολύ σύνθετος και πολύ περίπλοκος ώστε οι ΗΠΑ να προχωρήσουν από μόνες τους. Η Ελλάδα είναι μια ιστορική φίλη και σύμμαχος των ΗΠΑ και οι διμερείς μας σχέσεις είναι κρίσιμης σημασίας για την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και της ασφάλειας, του εμπορίου και των επενδύσεων, καθώς και την διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων για την Ευρώπη. Η Χίλαρι αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας ως σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα φιλοξενεί τις δραστηριότητες υποστήριξης του αμερικανικού ναυτικού στον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη, του οποίου το προστατευμένο λιμάνι παρέχει μια σημαντικά στρατηγική θέση για την υποστήριξη των ΗΠΑ και των συμμαχικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων στην Ευρώπη, την Αφρική, και την Μέση Ανατολή».

8b98fe38-65e8-4604-a12f-86abe91637e9

Χρέος-Οικονομική Κρίση

Ειδική αναφορά γίνεται και στο θέμα της οικονομικής ασφάλειας, καθώς η ανακοίνωση τονίζει ότι «η Χίλαρι θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας και των πιστωτών της για να βρουν λύσεις ώστε η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις αλλά και να μπει σε μια πορεία ανάκαμψης μέσω της ελάφρυνσης του χρέους».

Προσφυγική Κρίση

Η Κλίντον τονίζει την ανάγκη για μια συντονισμένη διεθνή απάντηση στην ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση, υπογραμμίζοντας τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους χιλιάδες πρόσφυγες που καταφθάνουν στην χώρα.

Κυπριακό

Όσον αφορά το Κυπριακό, η Κλίντον επαναλαμβάνει την πάγια αμερικανική θέση για την στήριξη μια λύσης που θα επανενώνει την Κύπρο ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

«Η Χίλαρι υποστηρίζει τις διαπραγματεύσεις που γίνονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ως την καλύτερη μέθοδο για να επιτευχθεί μια ακριβοδίκαιη και βιώσιμη λύση. Η Χίλαρι βλέπει την Κύπρο ως στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ και εκτιμά τη στενή συνεργασία με την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προώθηση των κοινών διατλαντικών προτεραιοτήτων».

 

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook