Η Πολεμική Αεροπορία τιμά τον προστάτη της Αρχάγγελο Μιχαήλ

58

Η Εκκλησία στις 8 Νοεμβρίου γιορτάζει τη σύναξη των Παμμέγιστων αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, καθώς και των υπολοίπων Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων.

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ και ο Αρχάγγελος Γαβριήλ παρουσιάζονται συνήθως με σπαθί ή σκήπτρο στο δεξί χέρι, σύμβολο της εξουσίας που τους χάρισε ο Θεός. Στο αριστερό χέρι κρατούν πολλές φορές μια σφαίρα που συμβολίζει τον κόσμο.Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι άγγελος, δηλαδή κτιστό, αόρατο και τέλειο πνεύμα, το οποίο δεν το περιορίζει ούτε ο χρόνος, ούτε ο χώρος.

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι ο μόνος που ονομάζεται Αρχάγγελος κατά την Αγία Γραφή καθώς και «ένας των πρώτων αρχόντων» και «άρχων» και το όνομά του σημαίνει «Ποιος Είναι Ομοιος με τον Θεό;».Είναι άγγελος ο οποίος εμφανίζεται στην Παλαιά Διαθήκη όταν ο Εωσφόρος – που κατείχε την ύψιστη θέση στην κτιστή τελειότητα και το όνομά του σημαίνει «αυτός που φέρει το φως» – επικεφαλής μικρής ομάδας στασιαστών αγγέλων (οι μετέπειτα δαίμονες) που ήθελαν να μην υπακούσουν στις διαταγές του Θεού επαναστατεί, τότε ο Άγγελος Μιχαήλ αναλαμβάνει σημαντικό ρόλο στην υποστολή της ανταρσίας του, κερδίζοντας έτσι τον τίτλο του Αρχάγγελου.

Μάλιστα ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ήταν εκείνος που ανήγγειλε στον Αβραάμ την ανάγκη θυσίας του γιου του, Ισαάκ, ενώ ήταν και εκείνος που οδήγησε το λαό του Ισραήλ στη φυγή από την Αίγυπτο.Στην Καινή Διαθήκη, αυτός είναι που θα αναγγείλει τη δεύτερη έλευση του Ιησού Χριστού και την αρπαγή της εκκλησίας Του, ενώ είναι παρών και στον Ιησού του Ναυί, την πτώση της Ιεριχούς, καθώς και στις ιστορίες του Εμμανουήλ, Δαβίδ και Ηλία. Πάντοτε κρατά ρομφαία, η οποία δίνει την πύρινη τιμωρία στους εχθρούς του Θεού.

Τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, τον συναντάμε επίσης και στην κάθοδο του Χριστού στον Άδη, όπως επίσης και στην Αποκάλυψη του Ιωάννη, όπου ως επικεφαλής των Αγγέλων πολεμά το Σατανά. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Μιχαήλ θεωρείται από το λαό ότι είναι ο ψυχοπομπός άγγελος, δηλαδή μεταφέρει τις ψυχές στον ουρανό. Μάλιστα σε ορισμένες περιοχές, όπως τη Θράκη, υπάρχουν κάποιες προλήψεις και ο κόσμος δεν αφήνει τη μέρα αυτή τα παπούτσια του έξω από το σπίτι, για να μην τα δει ο Αρχάγγελος και «ενθυμηθεί αυτούς και αναλάβει εκ της ζωής».

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ (Ταξίαρχος και Αρχιστράτηγος) είναι επίσης και ο Προστάτης Άγιος της Πολεμικής Αεροπορίας και η μνήμη του γιορτάζεται με κάθε μεγαλοπρέπεια σε όλες τις Μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας.Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ είναι ένας από τους απροσμέτρητους αγγέλους. Το όνομά του σημαίνει «ήρωας του Θεού» και είναι ένας από τους λίγους αγγέλους που ονοματίζονται στην Αγία Γραφή.

Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ είναι ο άγγελος που εμφανίστηκε στο προφήτη Δανιήλ, στην γυναίκα του Μανωέ, και της αναγγέλλει πως θα γεννήσει τον Σαμψών. Στον Ιωακείμ και την Αννα, και τους αναγγέλλει πως θα γεννήσουν την Παναγία. Στον ιερέα Ζαχαρία, πως θα γεννήσει τον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ είναι αυτός με τον οποίο συνδέονται όλα τα γεγονότα που έχουν σχέση με την γέννηση του Χριστού, είναι εκείνος που έδωσε τον κρίνο στην Παναγία και της ανακοίνωσε ότι θα γεννήσει το Γιο του Θεού και αυτός παρουσιάστηκε στους βοσκούς. Αυτός είπε στον Ιωσήφ, να πάρει την Μαρία και το βρέφος και να φύγει στην Αίγυπτο και ύστερα από καιρό, να επιστρέψει στη γη του Ισραήλ.

Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ τιμάται από την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία στις 26 Μαρτίου, στις 13 Ιουλίου, καθώς επίσης και στις 8 Νοεμβρίου, μαζί με τον Μιχαήλ (η Σύναξη αυτών) και αποτελούν το δεύτερο από τα εννέα τάγματα ασωμάτων .

Μεγάλη γιορτή για την Πολεμική Αεροπορία

Τα γιορτινά της φοράει αυτές τις ημέρες η Πολεμική Αεροπορία  προκειμένου για άλλη μια φορά, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, να τιμήσει τη μνήμη του Προστάτη της, Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Ο φετινός εορτασμός θα είναι τετραήμερος, ξεκίνησε το Σάββατο 5 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως και την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016, ανήμερα της εορτής του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας θα πραγματοποιήσει σειρά εκδηλώσεων στην πόλη της Λάρισας και του Βόλου, καθώς και στα αεροδρόμια της 110 και 111 Πτέρυγας Μάχης.

Επίσης θα πραγματοποιηθούν σειρά εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, στατικές και φωτογραφικές εκθέσεις αεροσκαφών και μέσων σε όλες τις μονάδες, επισκέψεις μαθητών λυκείων σε μονάδες της πολεμικής Αεροπορίας, πτήσεις αεροσκαφών πάνω από ακριτικές περιοχές, επιδείξεις των ομάδων αεροπορικών επιδείξεων μεμονωμένου αεροσκάφους F-16 «Ζευς» και T-6A «Δαίδαλος», κ.λπ.

Δοκιμαστική Αεροπορικών Επιδείξεων – Φλοίσβος, Παλαιό Φάληρο. Στις 8 Νοεμβρίου, κατά τον επίσημο εορτασμό, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Χρήστος Βίτσης θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και θα ακολουθήσει δοξολογία στην αεροπορική βάση Δεκελείας στο Τατόι.

Ειδικότερα, από τις 5 έως τις 8 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

– Στατικές και Φωτογραφικές εκθέσεις, αεροσκαφών και μέσων, σε όλες τις μονάδες.

– Εκδηλώσεις Αερολεσχών και Αεραθλητικών Σωματείων σε αεροπορικές βάσεις.

– Πτήσεις αεροσκαφών άνωθεν ακριτικών περιοχών.

– Εθελοντική αιμοδοσία στελεχών.

– Εκπαιδευτικές επισκέψεις από μαθητές λυκείων σε μονάδες της ΠΑ.

– Παρουσίαση αεροπορικών εκθεμάτων και φωτογραφίας στον χώρο του Μετρό Συντάγματος (4 έως και 9 Νοεμβρίου) και στατική έκθεση μοντελισμού στον χώρο του πολιτιστικού κέντρου του δήμου Παλαιού Φαλήρου (5 έως και 6 Νοεμβρίου).

– Από την Παρασκευή 4 έως και την Κυριακή 6 Νοεμβρίου μαθητές από λύκεια της Καρπάθου θα φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις του κέντρου ετοιμότητας διασποράς Αεροπορίας στο Ζούμπερι, θα επισκεφθούν Μονάδες της ΠΑ, ενώ θα παρακολουθήσουν σειρά εκδηλώσεων στο πλαίσιο της εορτής.

Κυριακή 6 Νοεμβρίου: 11:00: Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Πεσόντων Αεροπόρων στην αεροπορική βάση Δεκέλειας, στο Τατόι.

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου:Πτήσεις αξιωματικών Ιπτάμενων ε.α με αεροσκάφη F-4, F-16 και M-2000.

Τρίτη 8 Νοεμβρίου: 09:00: Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχο Χρήστο Βαΐτση. 12:00: Επίσημος εορτασμός – Δοξολογία στην αεροπορική βάση Δεκέλειας, στο Τατόι.

Οι αεροπορικές βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας θα είναι επισκέψιμες για το κοινό τις εξής ημέρες και ώρες: Την Κυριακή 6 και τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016, από 09:00 έως 17:00. Την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016, από 13:00 έως 17:00.

Το πρόγραμμα αεροπορικών επιδείξεων προβλέπει:

Κυριακή 6 Νοεμβρίου

13:00, Φλοίσβος Παλαιού Φαλήρου:

– Αεροπορική επίδειξη των ομάδων αεροπορικών επιδείξεων μεμονωμένου αεροσκάφους F-16 «Ζευς» και T-6A «Δαίδαλος».

– Επίδειξη εκτέλεσης αεροπορικών αποστολών:

* Έρευνας – Διάσωσης από ελικόπτερο Super Puma και προσωπικό της 31ης Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης για περισυλλογή Ιπταμένου.

* Προσβολής ελικοπτέρου από ζεύγος αεροσκαφών F-16.

* Εναέριας μάχης από ζεύγη αεροσκαφών M-2000-5 και F-16.

* Προσβολής χαμηλού ύψους από ζεύγη αεροσκαφών F-4 και F-16.

* Αεροπυρόσβεσης από ζεύγος αεροσκαφών CL-215.

* Αντιμετώπισης απειλής αεροσκάφους σε σενάριο «Renegade», προσομοιωμένο από αεροσκάφος της Aegean Airlines.

11:00, Παραλία Βόλου: – Αεροπορική επίδειξη των ομάδων αεροπορικών επιδείξεων μεμονωμένου αεροσκάφους F-16 «Ζευς» και T-6A «Δαίδαλος».

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook