Στο τιμόνι του ΙΤΕ ο Ν.Ταβερναράκης

 

Ένας άνθρωπος καταξιωμένος, αγαπητός και σίγουρα κορυφαίος επιστήμονας αναγνωρισμένος όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στο εξωτερικό, ο Νεκτάριος Ταβερναράκης, είναι πλέον ο νέος διευθυντής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας ( ΙΤΕ).

Η επιλογή της ειδικής επιτροπής, που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία από τη στιγμή που σύμφωνα με πληροφορίες της “Ν.Κ.” ήταν ομόφωνη, ανοίγει νέους ορίζοντες για το πρωτοποριακό και κορυφαίο ερευνητικό κέντρο της Ελλάδας και της Ευρώπης, με τον ίδιο τον κ. Ταβερναράκη να δηλώνει ότι αποτελεί ύψιστη τιμή αλλά ταυτόχρονα και μεγάλη ευθύνη.

 

ite

 

Ένας ερευνητής που δεν έχει σταματήσει να προσθέτει διακρίσεις και πρωτοποριακές μελέτες στο βιογραφικό του ο κ. Ταβερναράκης σε δηλώσεις του μετά την τοποθέτηση του στην θέση του προέδρου του ΙΤΕ τόνισε πως για τον ίδιο η θέση αυτή αποτελεί ύψιστη τιμή, αλλά και βαριά ευθύνη. Επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα προσπαθήσει με όλες τους τις δυνάμεις και με όλους του ανθρώπους του ΙΤΕ  για το καλύτερο προκειμένου το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας να φτάσει ακόμα πιο ψηλά. Σημειώνεται πως ο κ. Ταβερναράκης αποτελεί την “ψυχή” του Εργαστηρίου Αρχαίου DNA.
tab-1

Το βιογραφικό του νέου προέδρου

Ο νέος πρόεδρος του ΙΤΕ, Νεκτάριος Ταβερναράκης, είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, τακτικός καθηγητής Μοριακής Βιολογίας Συστημάτων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Βιοπληροφορική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης. Ηγείται δε του Εργαστηρίου Νευρογενετικής και Γήρανσης του Ινστιτούτου. Είναι εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (ΕΜΒΟ) και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (Academia Europaea). Σπούδασε Βιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και είναι διδάκτορας του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, έχοντας εκπονήσει μεταδιδακτορικές σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Με το ερευνητικό του έργο έχει συμβάλει στην εξέλιξη της επιστήμης. Εστιάζει στη μελέτη των μοριακών μηχανισμών που διέπουν τη λειτουργία και την παθοφυσιολογία του νευρικού συστήματος. Με τις επιστημονικές του μελέτες έχει συμβάλει σημαντικά στην κατανόηση των μηχανισμών νευροεκφυλισμού, μνήμης και μάθησης, καθώς και της γήρανσης. Η συνεισφορά του είναι μεγάλη και στην ανάπτυξη καινοτόμων πειραματικών εργαλείων και μεθόδων για τη μελέτη του νευρικού συστήματος και της βιολογίας του κυττάρου. Δεκάδες επιστημονικά συγγράμματα σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία, καθώς και πολλά εκλαϊκευτικά επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή έντυπα φέρουν την υπογραφή του.