Η Μαύρη Θάλασσα των ναυαγίων και των κρυμμένων θησαυρών

Ένα νεκροταφείο αρχαίων ελληνικών, ρωμαϊκών,  βυζαντινών και οθωμανικών σκαφών ανακάλυψαν οι επιστήμονες στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας, κατά τη διάρκεια ερευνητικού προγράμματος για την άνοδο της στάθμης της μετά την τελευταία εποχή των παγετώνων, 20.000 χρόνια πριν.

Μερικά από αυτά ίσως και να είναι τα πρώτα στο είδος τους που έχουν βρεθεί και μέχρι τώρα να τα γνωρίζαμε μόνο από γραπτές πηγές, λένε οι εκπρόσωποι της Ναυτικής Αρχαιολογίας του Εύξεινου Πόντου, φορέα που διενεργεί το πρόγραμμα. Στα ευρήματα συμπεριλαμβάνονται πάνω από 40 βυθισμένα σκάφη στον πυθμένα όπου βούλιαξαν ενώ ταξίδευαν κατά την αρχαιότητα, τον Μεσαίωνα και την οθωμανική περίοδο.

Σύμφωνα με είδηση της Daily Mail, ομάδα υποθαλάσσιων αρχαιολογικών ερευνών στην Μαύρη Θάλασσα, χρησιμοποίησε δύο τηλεκατευθυνόμενες συσκευές για να ερευνήσει το βυθό, σε βάθος 1800 μέτρων. Η μία από αυτές δημιουργεί υψηλής ανάλυσης τρισδιάστατες εικόνες ενώ η άλλη με κάμερες, προβολείς και ανιχνευτές λέιζερ συνέλεξε πληροφορίες για τον βυθό και κατάφερε να καταγράψει τα πάντα στο πέρασμά της.

Ο επικεφαλής της ομάδας καθηγητής Dr. Τζον Ανταμς δήλωσε στην εφημερίδα ότι «βασικός σκοπός της επιχείρησης, είναι να κάνουμε γεωφυσικές έρευνες για να εντοπίσουμε τα σημεία όπου βυθίστηκαν τα πλοία και να συλλέξουμε στοιχεία που θα μας εξηγήσουν την ιστορία της Μαύρης Θάλασσας».

Οι αρχαιολόγοι που εξερεύνησαν τον φλοιό και φωτογράφισαν τους σκελετούς των πλοίων, σημειώνουν ότι λόγω έλλειψης οξυγόνου τα πλοία είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν κατά μήκος των παλαιών διαδρομών που συνέδεαν το Βυζάντιο σε άλλες χώρες.