Ευρώπη : Σε τι είναι πιο επιρρεπείς οι άντρες και σε τι οι γυναίκες

Τις αδυναμίες των ανδρών και των γυναικών έφερε στο φώς Πανευρωπαϊκή Έρευνα που διεξήχθη.
Απο τα συμπεράσματα που βήγκαν προκύπτει πως  οι γυναίκες έχουν συχνότερα κατάθλιψη και δυνατούς πονοκεφάλους, ενώ οι άνδρες πίνουν και καπνίζουν περισσότερο. Μάλιστα, η κατανάλωση αλκοόλ από τους Ευρωπαίους άνδρες είναι σχεδόν διπλάσια της κατανάλωσης από τις γυναίκες, ενώ οι άνδρες τείνουν να θεωρούν τους εαυτούς υπέρβαρους με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα από ό,τι οι γυναίκες.

Η νέα «Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα» (European Social Survey), που παρουσιάστηκε στο Παρίσι, μελέτησε δειγματοληπτικά στοιχεία από 21 ευρωπαϊκές χώρες (ανάμεσα τους δεν βρισκόταν η Ελλάδα), και συμπεριέλαβε τις απαντήσεις περισσότερων απο 40.000 ατόμων κατά τη διετία 2014-15.

Η Πορτογαλία είναι η χώρα με τις περισσότερες γυναίκες να έχουν συμπτώματα κατάθλιψης (31% έναντι 16% των ανδρών). Πάνω από το ένα τέταρτο (25%) του γυναικείου πληθυσμού εμφανίζει κατάθλιψη επίσης στην Τσεχία, στην Ουγγαρία και στην Πολωνία. Ενώ μόνο στην Ουγγαρία πάνω από το ένα πέμπτο (20%) του ανδρικού πληθυσμού έχει κατάθλιψη. Οι περισσότερες γυναίκες τώρα με σοβαρούς πονοκεφάλους είναι οι Γαλλίδες (30%) και οι λιγότερες οι Ιρλανδές (4%).

Όσον αφορά το κάπνισμα, το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των ανδρών καταγράφεται στη Λιθουανία (49%). Γενικά, οι βορειοευρωπαίοι καπνίζουν πολύ λιγότερο από τους ανατολικοευρωπαίους. Στο σύνολο του πληθυσμού (και των δύο φύλων), οι λιγότεροι καπνιστές βρίσκονται στη Σουηδία (κάτω από 15%). Με τις περισσότερες ποσότητες αλκοόλ  να καταγράφονται στη Βρετανία.

Επίσης σύμφωνα με τα ευρύματα της έρευνας, οι άνδρες βλέπουν περισσότερο τους εαυτούς τους ως υπέρβαρους, σε σχέση με τις γυναίκες. Το υψηλότερο μάλιστα ποσοστό των  Τσέχων (68%), δηλαδή πάνω από δύο στους τρεις θεωρούν ότι έχουν παραπανίσια κιλά. Στο άλλο άκρο, η Ελβετία είναι η χώρα όπου οι άνδρες έχουν το μικρότερο πρόβλημα με τα κιλά τους (30%).