Στάχτη 302.000 στρέμματα βλάστησης σε όλη την Ελλάδα το καλοκαίρι

Στην 5η χειρότερη θέση των αντιπυρικών περιόδων της τελευταίας δεκαετίας κατατάσσεται το καλοκαίρι του 2016 με συνολικά 302.000 στρέμματα  βλάστησης να έχουν μετατραπεί σε στάχτη. Αυτό ανακοίνωσε το WWF, κάνοντας τον συνολικό απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Η οργάνωση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι ”η χώρα μας οφείλει να προετοιμάζεται από τώρα για το επόμενο καλοκαίρι” και υπενθυμίζει πως τα χρόνια προβλήματα του μηχανισμού δασοπυροπροστασίας παραμένουν”.

Βάση των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα το EFFIS (European Forest Fire Information System), το μεγαλύτερο τίμημα φέτος το καλοκαίρι πλήρωσαν οι πολύπαθες περιοχές της Θάσου, της Χίου και της Εύβοιας, ενώ ακολούθησαν η Ρόδος, η Κρήτη, η Αττική, η Βοιωτία, η Λάρισα, η Ζάκυνθος, η Άνδρος, η Δράμα, η Σάμος και Λακωνία. Αρκετές όμως ήταν επίσης οι πυρκαγιές στις Κυκλάδες σε νησιά όπως η Τήνος, η Νάξος, η Σέριφος, η Κέα, η Σύρος.

Τι μέτρα χρειάζονται

Σύμφωνα με την οργάνωση, απαιτείται να ληφθεί άμεσα μέριμνα για την προμήθεια κατάλληλου προστατευτικού εξοπλισμού σε επαγγελματίες και εθελοντές δασοπυροσβέστες. Επίσης,  το WWF υπογραμμίζει πως ο μηχανοκίνητος και εναέριος στόλος δασοπυρόσβεσης της χώρας βρίσκεται στα όρια του ενώ τα ελαστικά αποτελούν πληγή για τα οχήματα του ΠΣ. Επισημαίνει δε πως είναι καιρός να προχωρήσει η θεσμοθέτηση της συνεργασίας της Δασικής Υπηρεσίας με το Πυροσβεστικό Σώμα (άρθρο 100 ν. 4249/2014) για τον καλύτερο μεταξύ τους συντονισμό και πιο αποτελεσματικό έργο. Με την οργάνωση να καλεί την πολιτεία να ελεγχθούν οι ΟΤΑ για τη διάθεση των κονδυλίων που λαμβάνουν κάθε έτος για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας και να δοθούν όλα τα κονδύλια που αιτούνται οι Δασικές Υπηρεσίες, βάσει σχετικού σχεδιασμού, για την εκτέλεση δασοτεχνικών έργων πρόληψης. Τέλος η WWF συμπληρώνει πως απαιτείται να διευθετηθούν οι νομικές εκκρεμότητες, όπως οι δασικοί χάρτες και η πλήρης αξιοποίηση του εθελοντικού δυναμικού.