“Κραυγή αγωνίας” για το θέμα της έλλειψης προσωπικού εκπέμπουν οι παραγωγικοί φορείς που συμμετέχουν σε κοινή σύσκεψη με βουλευτές της Κρήτης, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου
Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και σκοπός της είναι η άμεση ενημέρωση των βουλευτών και η ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων για το σοβαρό αυτό θέμα που απασχολεί όλους τους φορείς του οικονομικού κυκλώματος της Κρήτης, προκειμένου να υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις προς την Κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ηρακλείου Νικος Χαλκιαδάκης έκανε λόγο για μια πιο δύσκολη χρονιά σε σχέση με τις προηγούμενες.
Όπως είπε χαρακτηριστικά: “Δεν βρίσκεις ηλεκτρολόγους, δεν βρίσκεις συντηρητές, δεν βρίσκεις καμαριέρες, και κανείς δεν ξέρει πως θα βγει η χρονιά. Την ίδια ώρα δηλαδή που περιμένουμε μια χρυσή χρονιά, από πλευράς αφίξεων, είναι αμφίβολο περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά πως θα τους εξυπηρετήσουμε”!
“Σεβόμαστε τους εργαζομενους μας, γιατι χωρίς αυτούς οι επιχειρήσεις μας είναι μηδεν” υπογράμμισε στη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Χαλκιαδάκης και επεσήμανε ότι “οι ξενοδόχοι έχουν βάλει μυαλό, πληρώνουν τις συμβάσεις, αν και οι μισθοί πια έχουν ξεπεράσει τις συμβάσεις”.
“Αναγκαζόμαστε να προσλαμβάνουμε ανθρώπους που έχουν έλλειψη ειδίκευσης και κατάρτισης” ανέφερε στην τοποθέτησή της η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Ηρακλείου, Μαρία Αντωνακάκη, τονίζοντας “έχουμε κουραστεί να ακούμε ότι εμείς οι επιχειρηματίες φταίμε και φεύγουν απο τις δουλειές. Επίσης προγράμματα ακούμε και προγράμματα δε βλέπουμε”.
Η κ. Αντωνακάκη υπενθύμισε πόσο έχει πληγεί ο κλάδος από την πανδημία του κορωνοϊού την ενεργειακή κρίση και τόνισε “Ζητάμε να επιδοτηθεί η εργασία. Αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι πάρα πολλά μαγαζιά θα κλείσουν”.
“Τα επιδόματα ανεργιας να γίνουν επιδόματα εργασιας”, υπογράμμισε ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, ο οποίος έκανε αναφορά και στο δημογραφικό, χαρακτηρίζοντάς του “ρίζα του προβλήματος. “Το 2050 θα είμαστε 2 εκ. λιγοτεροι και για αυτό χρειάζεται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός” είπε, παραδεχόμενος ωστόσο ότι “οι επιχειρήσεις χρειάζονται λύση τώρα”.
Ο ίδιος εκανε λόγο για ένα δρόμο με δυο άξονες. Από τη μια στάθηκε στους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ και το επίδομα που λαμβάνουν, παραπέμποντας στο πιλοτικό πρόγραμμα μετακίνησης εργατών γης από την υπόλοιπη Ελλάδα και για το οποίο, όπως ανέφερε “τελικά εγιναν 25 αιτήσεις και ήρθαν 2 ατομα”.
Από την πλευρά της η βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά σημείωσε, μεταξύ άλλων:
“Μπορεί να υπάρξει τουρισμός, λειτουργία επιχειρήσεων, εστίαση χωρίς εργαζόμενο; Μπορεί να υπάρξει αγροτική παραγωγή και βιομηχανική παραγωγή, χωρίς εργαζόμενο; Φυσικά και όχι.
Και η λύση στο σημερινό σοβαρό έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού ξεκινάει από ένα μεγάλο ζήτημα: τη θωράκιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων. Αυτή τη μάχη διεκδίκησης δε θα έπρεπε να τη δίνουμε γιατί τα δικαιώματα των εργαζομένων θα έπρεπε να είναι δεδομένα και αδιαπραγμάτευτα.
Και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Φραγκίσκος Παρασύρης, τόνισε ότι το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού, συνιστά τροχοπέδη για την αναπτυξιακή πορεία της Κρήτης.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «στην Κρήτη εστιάζουμε σε δύο επίπεδα, στον τουριστικό τομέα και στους εργάτες γης. Προσωπικά έχω προχωρήσει σε αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των εργαζομένων του τουρισμού, αλλά και για την εξεύρεση λύσης για την έλλειψη εργατών γης».
Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook