Μηνάς Παπαδάκης: “Η ιδιωτικοποίηση αναμένουμε για την τοπική κοινωνία και  τοπική οικονομία να φέρει τις απαραίτητες επενδύσεις  που χρειάζονται στο λιμάνι σε επίπεδο υποδομών και να δώσει μια άλλη όψη, μια άλλη δυναμική!”

91

Καλωσορίζουμε τον Διευθύνοντα  Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου κο Μηνά  Παπαδάκη στο entospolis.gr και τον ευχαριστούμε για τον χρόνο του!

(συνέντευξη στην κα Έλενα Κουντουράκη)

-Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση-Ημερίδα, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, με θέμα «Αναβάθμιση και επέκταση του υφιστάμενου προσήνεμου μόλου και Εγκατάσταση συστήματος παραγωγής κυματικής ενέργειας  στο Λιμάνι του Ηρακλείου».

Σύμφωνα με τον ΟΛΗ το έργο  αυτό θα μετατρέψει ουσιαστικά τον προσήνεμο μόλο σε μία πηγή παραγωγής καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας για το Λιμάνι του Ηρακλείου.

Μιλήστε μας γι αυτό.

To πρότζεκτ Huppines  είναι ένα κομμάτι της στρατηγικής που ακολουθεί  η διοίκηση του Οργανισμού λιμένος Ηρακλείου με τελικό στόχο την πράσινη μετάβαση του λιμανιού μας.

Το δεύτερο έργο το οποίο χρηματοδοτείται στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Connecting Europe Facility.

To πρώτο  αφορά την ηλεκτροδότηση των πλοίων κατά την διάρκεια ελλιμενισμού τους στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Το Huppines  έχει ως στόχο την ολοκλήρωση μελετών για την θωράκιση του προσήνεμου μόλου.

Είναι γνωστό ότι είναι ένα ευαίσθητο σημείο του λιμανιού του Ηρακλείου και αυτό αποτέλεσε το εφαλτήριο της ανάπτυξης του, γιατί το λιμάνι μας  είναι εκτεθειμένο σε ισχυρούς βορειοδυτικούς ανέμους.

Η θωράκιση έχει εξασθενήσει τα τελευταία  χρόνια και απαιτείται  να ξαναπροστατεύσουμε τον προσήνεμο μόλο ώστε να έχουμε διάρκεια μέσα στον χρόνο και προβλέπεται μελέτη με τοποθέτηση ακροπόδων και τετράποδων σε μήκος περίπου δυο χιλιομέτρων.

Καθώς επίσης και επέκταση του προσήνεμου μόλου κατά 280 μέτρα. Επέκταση η οποία είναι προαπαιτούμενο σύμφωνα με το Μaster plan ,με την επέκταση της προβλήτας νούμερο 6.

Το πιο επαναστατικό κομμάτι είναι αυτό που έχει να κάνει με την κυματική ενέργεια.

Προβλέπεται να μελετηθεί, να τοποθετηθούν κυμματογεννήτριες  πάνω στην θωράκιση του προσήνεμου μόλου  και να μετατραπεί η ενέργεια αυτών των κυμάτων σε ηλεκτρική ενέργεια και να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες  του λιμανιού  στην ηλεκτροδότηση των πλοίων.

Το κομμάτι των ερευνών της κυματικής ενέργειας θα διερευνήσει μια ισραηλινή εταιρεία η Eco way Power η οποία το έχει υλοποιήσει σε δυο λιμάνια της μεσογείου στο Γιβραλτάρ και στην Γιάφα στου Ισραήλ με επιτυχία και πιστεύω και εδώ είναι  ο κατάλληλος μελετητής για να φέρει τα κατάλληλα συμπεράσματα. Είναι κάτι πρωτοποριακό και θα βοηθήσει πολύ στον πράσινο μετασχηματισμό  του λιμανιού μας.

-Η εκπόνηση μελετών για την αναβάθμιση της λιμενικής υποδομής του Λιμένα Ηρακλείου κύριε Παπαδάκη   σε ποιο στάδιο βρίσκεται; To λιμάνι του Ηρακλείου είναι ένα από τα μεγαλύτερα αυτήν την στιγμή με χιλιάδες επισκέπτες όλο τον χρόνο.

Ουσιαστικά έχουμε δυο project  εν εξελίξει  το Electric Port για την ηλεκτροδότηση ,οι μελέτες για την θωράκιση του προσήνεμου μόλου και έχουμε υποβάλλει και μια τρίτη πρόταση στο SEF  και αναμένουμε για την έγκριση της, είμαστε αισιόδοξοι. Αυτή αφορά την επέκταση της προβλήτας 6.Για χρήση της κυρίως για τερματικό σταθμό για κοντέινερ και επίσης είναι εγκεκριμένες και οι μελέτες για την εγκατάσταση δεξαμενών lng.

Πιστεύω με αυτές τις τέσσερις μελετητικές δράσεις έχουμε ουσιαστικά ολοκληρώσει όλη την απαιτούμενη υποδομή μελετών για τις βασικές ανάγκες του λιμένος Ηρακλείου.

-Παρέχετε υψηλού επιπέδου ανταγωνιστικές υπηρεσίες στον τομέα της κρουαζιέρας;

Να αναφέρω ότι πέρσι η έναρξη της τουριστικής περιόδου ξεκίνησε από το λιμάνι του Ηρακλείου με την έλευση του πρώτου κρουαζιερόπλοιου, πράγμα το οποίο ήταν μεγάλη επιτυχία.

Η κρουαζιέρα είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες δραστηριοτήτων και  ανάπτυξης του λιμανιού του Ηρακλείου όπου πάμε    καλά αλλά υπάρχουν και τεραστία περιθώρια εξέλιξης.

Στο κομμάτι των υποδομών που διαθέτει το λιμάνι του Ηρακλείου πιστεύω  ότι απέχουμε ακόμα από τα επίπεδα ενός προηγμένου  ευρωπαϊκού λιμένος.Είναι κάτι όμως που απαιτεί σημαντική επένδυση και νομίζω αυτό θα λυθεί  μετά την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού από τον νέο ιδιώτη επενδυτή.

-Ο ρόλος της λειτουργίας του νέου Επιβατικού Σταθμού Κρουαζιέρας που κατασκευάστηκε στην προβλήτα IV-V το 2017, ικανοποιώντας ένα αίτημα μεγάλων εταιρειών κρουαζιέρας δημιούργησε όλες τις κατάλληλες συνθήκες ώστε το λιμάνι του Ηρακλείου να εδραιωθεί ως λιμάνι homeport. Τα άλλο θα μπορούσε να ενισχύσει τον ρόλο αυτό;

Αδιαμφισβήτητα ο τερματικός σταθμός τύπου τέντας είναι αυτός ο οποίος έδωσε την δυνατότητα στο λιμάνι του Ηρακλείου να λειτουργήσει ως homeport  εταιρειών και πραγματικά έχουμε σταθερή προτίμηση της εταιρείας  TUI CRUISES και της Αida και μάλιστα να πω εδώ ότι έχουμε συμφωνήσει με την  TUI CRUISES από το 2024 μέχρι το 2026 να έχουμε κάθε εβδομάδα από τον μήνα Μάιο μέχρι τον μήνα Οκτώβριο της εταιρείας αυτής στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Δεν είμαστε ικανοποιημένοι ,πιστεύω ότι το λιμάνι χρειάζεται ένα τερματικό σταθμό ευρωπαϊκού επιπέδου, και αυτό είναι κάτι στα μελλοντικά  σχέδια του Οργανισμού Λιμένος.

Το home port θα βοηθήσει πάρα πολύ και το νέο αεροδρόμιο του Καστελλίου. Εκεί που πάσχουμε και δεν έχουμε ακόμα καταφέρει να πείσουμε είναι τις αμερικανικές εταιρείες.

Και αυτό γιατί δεν υπάρχει απευθείας πρόσβαση Αμερικανών  με πτήση στην Κρήτη.

Αυτό νομίζω είναι κάτι που θα ξεπεραστεί με το νέο αεροδρόμιο και θα προσελκύσει αρκετές νέες πτήσεις από την άλλη ήπειρο και τέλος χρειάζεται λίγο  να δουλέψουμε το θέμα του Ηρακλείου  ως προορισμός και πρέπει και ο Δήμος να βοηθήσει ώστε  να βελτιώσουμε την πόλη μας   να γίνει περισσότερη ελκυστική.

-Σε ανασκόπηση που κάνατε για την πορεία  της Κρουαζιέρας για το 2022 μιλήσατε για συνολικά 235 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και με τον αριθμό των επιβατών να προσεγγίζει τους 300.000. Φέτος τι αναμένουμε;

Το 2022 ήταν μια χρονιά επανόδου  θα λέγαμε στην ομαλότητα όπου το λιμάνι του Ηρακλείου κατάφερε και ξεπέρασε σε αριθμό αφίξεων τα νούμερα του 19 και τα  προσέγγισε σε αριθμό επιβατών λόγω του μειωμένου capacity που είχαν εξαιτίας  του κορωναιού για ένα μεγάλο διάστημα του έτους.

Για το 2023 προβλέπεται μια αύξηση σε αφίξεις της τάξεως του 10 με 12% και σε επιβάτες  νομίζω θα πλησιάσουμε το 20% διότι ακριβώς τα πλοία αναμένεται να έρθουν με υψηλότερες πληρότητες.

Συνεπώς θα είμαστε κοντά στις 250προσεγγισεις κρουαζιερόπλοιων και σε επιβάτες θα είμαστε κοντά στους 350 χιλιάδες.

-Αναφορικά με το θέμα της ιδιωτικοποίησης το οποίο βρίσκεται στην δεύτερη φάση της κατάθεσης δεσμευτικών οικονομικών προσφορών καθώς και στο ευαίσθητο θέμα των τελών ελλιμενισμού σκαφών του ενετικού Λιμένα με το θέμα να επανεξετάζεται κατόπιν της υποβολής της απόψεων των σχετικών φορέων ,που ακριβώς βρισκόμαστε τώρα;

Το χρονοδιάγραμμα   της ιδιωτικοποίησης  ακολουθείται  κανονικά ,προβλέπεται ότι στις 31 Μαρτίου θα κατατεθούν οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.

Μετά  την αποσφράγιση τους θα ακολουθήσει ελεγκτικό συνέδριο και η βουλή για την επικύρωση της σύμβασης παραχώρησης. Πιθανόν οι εκλογές  να φέρουν ενδιάμεσα κάποιες μικρές καθυστερήσεις αλλά μέχρι το τέλος του 23 θα έχει πιστεύω ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Αναμένουμε 4 με 5 σχήματα από τα 8 τα οποία  είχαν προχωρήσει στην δεύτερη φάση να δείξουν ενδιαφέρον και να καταθέσουν οικονομικές προσφορές.

Αναφορικά τώρα με τα τέλη ελλιμενισμού  είναι κάτι  για το ποιο πήρε απόφαση το διοικητικό Συμβούλιο  τον Οκτώβριο του 2022.Έβαλε μια αύξηση  στα τέλη ελλιμενισμού στα όρια του πληθωρισμού της τάξεως του 10% και τα κρατάμε σταθερά και για το 2023.

-Η Ιδιωτικοποίηση του λιμανιού τι θα σημαίνει για τους εργαζόμενους του O.Λ.Η και τι για τον απλό πολίτη;

Για τους υφιστάμενους  εργαζόμενους αρχικά δεν νομίζω να υπάρχει κάποιο θέμα που να απειλεί τις θέσεις εργασίας ούτως η άλλως είναι λιγότερες σε αριθμό ,χρειαζόμαστε περισσότερους εργαζόμενους στο λιμάνι. Να αναφέρω ότι τώρα είναι 31 εργαζόμενοι στο λιμάνι του Ηρακλείου, στο παρελθόν μάλιστα ήταν  περισσότερες και προβλέπονται 40 και κάτι θέσεις οργανικές.

Οικονομικά με την μετάβαση στο ιδιωτικό καθεστώς θα πληρώνονται δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματα αδείας συνεπώς θα δουν και μια οικονομική αναβάθμιση μόνο και μόνο από αυτό.

Η ιδιωτικοποίηση αναμένουμε για την τοπική κοινωνία και  τοπική οικονομία να φέρει τις απαραίτητες επενδύσεις  που χρειάζονται στο λιμάνι σε επίπεδο υποδομών και συνεπώς να δώσει μια άλλη όψη, μια άλλη δυναμική και  να δημιουργήσει  και νέες θέσεις εργασίας.

-Το πρόγραμμα ELECTRICPORT που είναι ήδη σε εξέλιξη στο λιμάνι του Ηρακλείου και στόχος του είναι η μελέτη και σχεδίαση των απαιτούμενων έργων για την ηλεκτρική τροφοδοσία των πλοίων.

Τι αποτέλεσμα θα έχει το έργο αυτό;

Δηλώσατε μάλιστα ότι πρόκειται  για μια πραγματικά πράσινη επανάσταση για το λιμάνι μας. Μιλήστε μας γι αυτό.

Μια εικόνα που με ενοχλούσε από μικρό παιδί -από τα μέρη που μου άρεσε να επισκέπτομαι ήταν πάντα το λιμάνι του Ηρακλείου-  είναι ο μαύρος καπνός από τα πλοία της ακτοπλοΐας  που βλέπουμε κάθε πρωί.

Την εικόνα αυτή αποφασίσαμε ότι θέλουμε να την αλλάξουμε . Να βάλουμε την υποδομή να αλλάξει οριστικά γιατί είναι μια εικόνα η οποία δεν μας εκφράζει. Το πρόγραμμα ΕlectricPort θα βοηθήσει πραγματικά πάρα πολύ σε αυτόν τον μετασχηματισμό αφού αφορά την ηλεκτροδότηση των πλοίων κατά την διάρκεια του ελλιμενισμού τους.

Τι σημαίνει τώρα αυτό;

Τα πλοία  τα οποία δένουν τώρα  σε ένα λιμάνι  συνεχίζουν να έχουν αναμμένες  τις δεύτερες μηχανές  για να μπορέσουν να  ικανοποιήσουν τις ανάγκες ενέργειας  που έχουν για θέρμανση, κλιματισμό, φωτισμό και κλπ.

Με την δυνατότητα της ηλεκτροδότησης θα μπαίνουν στην πρίζα τα πλοία και  έτσι θα παψει  η εκπομπή όλων των αερίων θερμοκηπίου και ρυπαντών της ατμόσφαιρας.

Έχουμε υπολογίσει ότι το έργο αυτό για την κατασκευή του απαιτούνται κεφάλαια 15 περίπου εκατομμυρίων ευρώ  ,θα απαιτηθεί μάξιμουμ  στιγμιαία ισχύς  15 megawatt και η συνολική κατανάλωση ενέργειας τον χρόνο για να καλύψουμε τις ανάγκες της ακτοπλοΐας  και της κρουαζιέρας 22.5 γιγαβατώρες. Μιλάμε για μεγάλα ποσά ,και βασική  προϋπόθεση για να προχωρήσουμε σε αυτό  μεγάλο έργο είναι η ηλεκτρική  διασύνδεση με καλώδιο της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα ,ένα έργο το οποίο είναι σε εξέλιξη ,το μεγάλο καλώδιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος του  2023 με αρχές του 2024.

Για να έχουμε ως αποτέλεσμα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που θέλουμε θα πρέπει να δίνουμε πράσινη ενέργεια στα πλοία. Δεν έχει νόημα να δίνεις μαύρη ενέργεια και να περιμένεις μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Όλα αυτά σηματοδοτούν ότι θα γίνει μια πραγματικά πράσινη επανάσταση στο λιμάνι μας με την υλοποίηση της κατασκευής αυτού του έργου.

-Τι πρωτοβουλίες έχει σχεδιάσει ο Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου στην κατεύθυνση της πράσινης μετάβασης δηλαδή εναλλακτικά καύσιμα και ηλεκτροδότηση πλοίων;

Συνοψίζουμε πράσινη μετάβαση,ElectricPort –ηλεκτροδότηση  πλοίου, huppines για χρήση κυματικής ενέργειας .

Από το 2021 έχουμε ολοκληρώσει τον σχεδιασμό εγκαταστάσεων  για τροφοδοσία  με lng  των πλοίων που θα ελλιμενίζονται και αυτήν την στιγμή επεξεργαζόμαστε πρόταση για εκμετάλλευση υδρογόνου στο λιμάνι μας.

Η όλη ιδέα είναι δηλαδή να παράγουμε υδρογόνο στο λιμάνι είτε από ανανεώσιμες  είτε από  lng που θα έχουμε στις εγκαταστάσεις. Και αυτό μέσα την τεχνολογία Fuel cells  θα το μετατρέπουμε  σε ηλεκτρική ενέργεια  που θα μπορούμε να δίνουμε για την ηλεκτροδότηση των πλοίων.

Εξαιρετικά  πρωτοποριακό ,πιστεύω να μας εγκριθεί κάποια πρόταση και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε.

Στις προβλήτες II, III και IV-V του λιμένος μπορούν να παραβάλουν με ασφάλεια, σύμφωνα με τον Κώδικα ISPS, ως και 5 κρουαζιερόπλοια, ενώ στις εγκαταστάσεις των δύο επιβατικών σταθμών του λιμένος μπορούν να εξυπηρετηθούν περισσότεροι από 10.000 επιβάτες και μέλη πληρώματος στην διάρκεια μιας ημέρας.

Υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω ανάπτυξη πράγμα που θα σημαίνει και περισσότερα έσοδα στο ταμείο;

Το λιμάνι του Ηρακλείου γεωγραφικά είναι ένα λιμάνι που είναι προέκταση της πόλης μας και η επέκταση του περιορίζεται από συγκεκριμένους παράγοντες.

Δηλαδή δυτικά δεν μπορεί να αναπτυχθεί  λόγο αρχαιολογίας , κόλπος του Δερματά, ναυάγια.

Ανατολικά μόνο θα μπορούσε να επεκταθεί  όπου έχουμε υποβάλλει τώρα σχέδια επέκτασης της προβλήτας  6  ,που όμως  υπάρχει η κατοικημένη περιοχή της Αλικαρνασσού.

Βέβαια μετά που θα φύγει το παλιό  αεροδρόμιο  ,πιστεύω να δοθεί η δυνατότητα να μπορέσουμε να επεκταθούμε και περαιτέρω ανατολικά.

Αναφορικά με το ερώτημα που μου θέσατε για τα 5 κρουαζιερόπλοια και τους 10.000 επιβάτες ,να πούμε ότι ένα πολύ δημοφιλές ζήτημα που συζητείται τώρα σε όλα τα λιμάνια είναι  το θέμα της βιωσιμότητας. Ναι επιβάτες στην πόλη, πόσους όμως αντέχουμε να έχουμε. Μπορούμε να διαχειριστούμε στο Ηράκλειο πάνω από 10.000 επιβάτες την ίδια στιγμή? Δύσκολο. Θα  πρέπει και η πόλη αντίστοιχα να έχει τις υποδομές για να μπορέσει να τους υποδεχθεί.

-Όντας στο τιμόνι του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου εδώ και 3 χρόνια τι είναι αυτό πάνω στο οποίο θα θέλατε να εστιάσετε περισσότερο και θα ήθελε ακόμα περισσότερο δουλειά;

Αυτό που έχουμε προσπαθήσει αυτά τα τρία  χρόνια είναι ουσιαστικά να φτιάξουμε όλο το υπόβαθρο σε μελετητικό επίπεδο ούτως ώστε με  την ιδιωτικοποίηση να μπορέσει άμεσα ο επενδυτής να προχωρήσει στην υλοποίηση των επενδύσεων.

Αυτό ίσως που με στενοχωρεί και θα ήθελα να είχαμε προχωρήσει περισσότερο είναι το κομμάτι του εμπορικού λιμένος Ηρακλείου.

Απαρχαιωμένο εξοπλισμό, έχουμε γερανούς σαράντα και πλέον ετών.

Προχωράμε στην συντήρηση τους και στον εκσυγχρονισμό τους αλλά θα ήθελα να μπορούσαμε να κάνουμε αντικατάσταση μηχανημάτων.

 

 

Σας ευχαριστώ!

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook