Υποθήκη για ένα καλύτερο μέλλον

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

Τελικά, όσο ουτοπικό κι αν ακούγεται, ο κάθε άνθρωπος μπορεί να βάλει ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο λιθαράκι στην προσπάθεια να χτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο.

ΟΠΩΣ αποδεικνύεται αρκούσε η εξομολόγηση – αποκάλυψη της ολυμπιονίκoυ Σοφίας Μπεκατώρου ρο ή μεγαλύτερο λιθαράκι στην προσπάθεια να χτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο.

για να ξεσπάσει ένα τσουνάμι καταγγελιών. Σε όλους τους τομείς, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, στη δημοσιογραφία, στα πανεπιστήμια, παντού.

ΑΥΤΗ είναι η πικρή αλήθεια. Παντού… Σε όλους τους χώρους. Από τη διπλανή μας πόρτα έως τους σταρ κάθε κλάδου. Σεξουαλικές παρενοχλήσεις, ανάρμοστες συμπεριφορές, bullying.

ΚΑΠΟΙΟΙ προσπαθούσαν και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ισχύ που τους δίνει η θέση τους ή το «όνομά» τους.

ΠΟΛΛΑ από όσα βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας ούτε τα γνωρίζαμε ούτε μπορούσαμε να τα φανταστούμε. Κάποια ίσως να κυκλοφορούσαν για πολλά χρόνια ως ανεπιβεβαίωτες φημολογίες.

Η Σοφία Μπεκατώρου όχι μόνο βρήκε τη δύναμη να καταγγείλει όσα τη βασάνιζαν για χρόνια, αλλά έδωσε και τη δύναμη που χρειάζονταν σε δεκάδες -ίσως να γίνουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες- γυναίκες και άνδρες να δημοσιοποιήσουν όσα είχαν υποστεί.

ΑΥΤΗ τη δύναμη πρέπει να βρουν και οι «ανώνυμοι» απλοί πολίτες, που έχουν βιώσει παρόμοιες καταστάσεις στην οικογένεια, στον εργασιακό χώρο, οπουδήποτε. Να βρουν τη δύναμη και να καταγγείλουν όλες τις συμπεριφορές που παραβαίνουν τους νόμους, αλλά και τους άγραφους κανόνες σεβασμού από άνθρωπο σε άνθρωπο.

ΓΙΑ όλα τα θύματα μπορεί να υπάρξει δικαίωση. Αγνωστο αν θα είναι δικαστική, καθώς μπορεί τα αδικήματα να έχουν παραγραφεί. Η δικαίωση των θυμάτων μπορεί να μην αφορά ούτε στις δικές τους υποθέσεις ούτε στο παρελθόν. Υπάρχει, όμως, κάτι που ίσως είναι πιο σημαντικό. Η δικαίωσή τους μπορεί να αφορά στο μέλλον.

ΑΥΤΟ θα είναι και το τεράστιο κέρδος για όλους τους πολίτες. Κανένα αγόρι ή κορίτσι να μη φοβηθεί στο μέλλον να ασχοληθεί με τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, να μη φοβάται να πάει στο πανεπιστήμιο ή στη δουλειά του. Κανείς να μην ξαναβιώσει τέτοια φρίκη. Κανείς να μην αναγκαστεί να υποστεί σωματική ή ψυχολογική βία από «κάποιους», που εκμεταλλεύονται την ισχύ τους. Αυτοί οι «κάποιοι» να γνωρίζουν ότι πια θα βρουν «τείχος» μπροστά τους.

 

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ